Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

2
surat dah ada dalam peti

...TIMBA IKAN...

Rabu lalu (13 Februari 2008) family ana ngan adik beradik ayah ana berkumpul untuk menimba ikan di kolam hadapan umah ana. ana ingin nak share proses penimbaan ikan secara tradisional yang jatang kita dapat saksaikan zaman sekarang yang kian pudar dek arus kemodenan ini. bukan apa, caranya unik, anapun baru first time tengok... selalunya pengeringan kolam akan dilakukan oleh enjin2 yang dipasang tapi...

yang baju biru tu adik ipar ayah untuk adik yang paling bongsu dan kanan sekali adalah adik ayah yang kedua akhir... perasan tak? timba itu diikat dua tali yang harus ditarik oleh dua pihak... proses menimba ni memang merapatkan ukhwah.... =)

pastu proses berganti-ganti sampai air kolam kering. sekarang yang kanan sekali ayah ana...


bila dah kering apa lagi? masuk dalam selut pekat tu cari ikan... ni u razak ana...


ni plak ayah ana...

ni yang bongsu... selut dalam. adik beradik ayah yang lain tak dapat hadir... jadi kami sahajalah yang bertungkus-lumus mencari ikan. dibantu oleh isteri masing-masing dan ana sorang ja yang dapat hadir. sepupu ana semua bekerja dan ada yang bersekolah... kiranya analah yang termuda kot... hehe

ni hasilnya... subhanallah, besaq-besaq belaka... ni baru separuh... ada banyak lagi...


ni plak sesi merenung kolam... penat...


selepas selesai, kami menjamu selera dan berehat sebelum ikan-ikan dibahagikan...
disebabkan ayah ana yang paling sulung, maka adik2nya relah spakat membuli ayah ana dengan menyuruh beliau yang melakukan pembahagian...

ikan untuk dibahagi...

what the most important things here... air dicincang tak kan putus... hubungan adik bradik yang paling indah adalah di kala sama-sama berduka dan bergembira... tautan hati dengan ikatan ukhwah yang jitu... selamat menjamu selera la nampaknya. waktu ikan-ikan disiang untuk santapan ana tak amik gambo sebab ana geli... sian ikan2 tu nak kena sembelih..










Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

...SejENAk kU tErFikiR...

Dalam mengharungi alam baru dunia teknologi yang mencabar, kita sering lalai dengan kemudahan yang ada tanpa memikirkan jerih perih seseorang. tersedar dari tidur yang panjang, kini ayuhlah bangun kembali menyemarakkan perjuangan melalui sebuah penulisan yang mempunyai daya yang lebih bertenaga.....

Kadang-kadang kita perlu disedarkan... kadang-kadang teguran seorang sahabat di dalam sebuah perjuangan adalah paling bermakna...
Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥