Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

1
surat dah ada dalam peti

khitbah sesuatu yang sangat suci...

KHITBAH?
apakah itu khitbah?
Jika diterjemahkan secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat, hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak.

Khitbah adalah sesuatu yang suci untuk dikotorkan dengan maksiat. Oleh yang demikian adab-adabnya perlu dijaga. Sebagai langkah untuk menjaga hati dari berlakunya zina. Dalam mencari keberkatan dengan perkahwinan, kita tersadung dibalik ikatan pertunangan yang terjalin. Banyak kes di media yang mencatatkan pasangan baru bertunang di tangkap khalwat dan sebagainya. Perkara ini amat mencemarkan imej khitbah dan perkahwinan dalam Islam di mata masyarakat bukan Islam.

Antara berita yang terpampang sekarang berkaitan pertunangan dan perkahwinan:

Perkara ini haruslah dipandang dari sudut yang lebih serius agar institusi kekeluargaan Islam lebih terjamin kualitinya. itu yang 1:1000 kes yang kita dengar dan lihat. "Islam datang dalam keadaan asing dan akhirnya juga menjadi asing"

Secara peribadinya, tika telah dikhitbah...banyak perkara yang perlu dijaga dan dipelihara tambahan pula sesetangah pasangan yang berkhitbah tidak mempunyai badget yang cukup untuk melangsungkan perkahwinan. Dalam tempoh tersebut, dugaan dan cabaran bertimpa datang termasuk juga pandangan-pandangan masyarakat yang tidak berasas perlu ditepis. Jika semua masyarakat faham keindahan islam dan adab-adab bermasyarakat yang telah digariskan maka tiada fitnah akan terbentuk...Subhanallah...

Dalam menjaga... Banyak pula yang mencela...









Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

muhasabah...MUHASABAH...dan terus M.U.H.A.S.A.B.A.H diri...

24 jam sehari yang telah ALLAH kurniakan
adakah kita isi dengan sebaik mungkin?
setiap pagi kita bangun dari tidur...awal atau lewat...pernahkan kita bercita2 untuk sujud di sepertiga malam seterusnya menunggu masuknya waktu Subuh?
atau kita bangun tika hari sudah cerah mencerlang?
atau tika waktu subuh kian menganjak ke akhir...

mathurat pagi?
nak 1000daya...leh alunkan tika drive ke opis...


bila tiba di tempat kerja...punch card pukui8
sebelum mulakan kerja...amik masa 2-3minit untuk solat sunat dhuha...

begitu juge tika perjalanan balik ke umah pada waktu petang...
kita alunkan pula mathurat petang...
subhanallah~


sebenarnya banyak perkara kita dapat lakukan...tapi kita lebih mementingkan perkara lain dari mengejar kecemerlangan akhirat...
sebenarnya...
diri yang lalai ini...
lama sudah tidak mengisi borang muhasabah
lama sudah tidak membuat penilaian atas diri yang kian lalai...

bagi sahabat2 yang inginkan borang muhasabah dan mungkin ada penambahan lain...
leh tengok contoh dibawah...
SILA KLIK DI SINI









Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

3column blogger template

...BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...
dah lama menjejak 3column template ni...xjuge tau camna cara nak tuko...
nak tuko trus layout blog...sayang juge gambo pokok dan elemen kayu nih...nak cari template baru juge bukanlah satu perkara mudah...sangat banyak template di tawarkan dipelbagai web...semuanya trus siap 3column..xpayah penat2 pikio...tapi nak cari yang sesuai dengan jiwa tu bukannya amik masa yang singkat...

jadi atas inisiatif yang sangat membara nih..ana cari juge dan cube dan trus mencuba...at las dapat juge buat 3column template dengan mengekalkan layout asal...alhamdulillah...

perkara pertama antum/na semua perlu buat adalah pergi ke Template>edit HTML...
sebelum tu copy dulu kod HTML yang asal...mana tau ada berlaku perkara2 yang tragis. jadi xdela antum/na asa nyesal sangat. nak copy cam biasala... kalau ana CTRL A pastu copy paste kat new notes (lebih suka paste kat sini berbanding words) pastu minimizeskan bliau dan pastu kat edit HTML tu...ana tekan CTRL F untuk find pekataan...pastikan kat kod tu dalam keadaan normal dan bukan dalam keadaan berhighlight...

sebenarnya nak terang dalam bahasa yang mudah tapi kalau xpaham leh tya...ehehehe

k...next kat find tadi cari
#sidebar-wrapper { width: 220px; float: right; word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */ overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */ }

Copy semua yang kat atas tu pastu paste kat tepi dia...stat yang lepas sidebar-wrapper {PASTE DI SINI}

kat bawah dia pulak paste benda yang sama cuma tambah perkataan 'left-' sebelum sidebar-wrapper tu dan tuko word right kepada left

#left-sidebar-wrapper (this makes the css for this section unique) float: left (this will make the new sidebar float to the left of the main column)

pastu cari kod kat bawah ni

(xleh nak copy...refer ke web asal ye?)

then, copy kod kat bawah ni dan paste atas kod yang kita cari tu....

(kod ni pun ilang bila ana publish...refer web asal...senang aje...insyaALLAH)

pastu cari 2 benda kat bawah ni...tukaq px dia dari 660px kepada 880px

/* Outer-Wrapper ----------------------------------------------- */ #outer-wrapper { width: 660px; margin:0 auto; padding:10px; text-align:left; font: $bodyfont; }

#header-wrapper { width:880px; margin:0 auto 10px; border:1px solid $bordercolor; }

pastu savekan template tu...view tgk jadi camne...
xtually ni dari kefahaman ana la...xbopa faham leh trus dapat
futher xplaination dengan KLIK DISINI

ini sekadar penerangan kot2 ada yang keliru bila baca kat web tu...apa2 copy n paste amik trus dari web tu okeh?

baca dan faham bebetui...insyaALLAH
nanti kat page element antum/na nanti jadi bentuk ni la... ada add gadget kat side belah kiri tu...sebelum ni template ana ada kat kanan ja...
wallahu ta'ala nabiyyu a'alam...



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

MillatFacebook for MUSLIM

Qala ta'ala fil kitabil 'aziz:
"Dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) agama ALLAH akan orang-orang yang memerangi kamu, dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan), kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh"
[AL-BAQARAH:190]

Apa yang FACEBOOK telah lakukan terhadap hak asasi orang ISLAM?
kontroversi FACEBOOK THE DRAW A MOHAMMED DAY...sekali lagi pertandingan melukis karikatur nabi Muhammad S.A.W yang tercinta...ini juge adalah satu pencerobohan hak asasi sesebuah agama!

sejarah MILLATFACEBOOK?
As a result of the Facebook group Everybody Draw Mohammed Day, Pakistan banned the website Facebook, along with others. As a result Pakistanis who couldn't access their Facebook accounts were given the option of the contemperaneously new MillatFacebook. It was also said that this was an alternative to Facebook's confusing privacy controls.Additionally, it said that Facebook has not been listening to complaints, while earning almost 50% of revenue from Muslim Facebook users.
(dis i got from WIKIPEDIA<-CLICK disini untuk membaca lebih lanjut)

KITA...bile lagi nak tuko???

alhamdulillah...ana telah turut mendaftar di millatFACEBOOK...cume setiap benda yang nak dilakukan...slow sket...bile check2 n ronda2 kat tenet...jumpe website/blog incikSYAFIQ(xtau betui ke dak pemiliknya nama syafiq atau x...tapi yang pasti kat url dia syafiq.net)leh click kat incikSYAFIQ yang dibesarkan untuk maklumat lanjut...katanya sign up menggunakan yahoo memang bermasalah...bliau guna gmail for login...wallahu ta'ala a'alam...



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

1 more TAG from BOSS

ehehehe...da pandai tag owang...xtually 5thing n gambo....
xbopa paham...tapi cikSANISAH akan jawab ikut ape yang cikSANISAH faham...(len kali bagi terang benderang sket maksud yang nak disampaikan..hohohoh)
ape yang ada dalam pemikiran cikSANISAH...5perkara itu melibatkan kehidupan seharian yang alwayz n alwayz cikSANISAH buat kot...betui?ma mom memang xdapat dipisahkan dari diari idup...kedua tetap dihati...ayahanda tercinta...2day is my dad burfday...07jun2010...
AL-FATIHAH
ketahuilah ayah...anakanda sangat merinduimu...ilmumu...kasihmu...belaianmu...
Ya Allah tempatkannya dikalangan para syuhada, solehin, dan dikalangan hambaMU yang terpilih menerima buku amalannya dari tangan KANAN...Aminnilah diri...jiwa...
buku...saja nak tangkap gambaq...tu yang susun becamuq tu...from my home library...
memaself...cikSANISAH+tenet=S.U.K.A....
leh xmakan kalau ada kemudahan tenet nih...
everithing can read...learn...many more
my luvly place in my opis of coz...tempat yang menjadi tempat berserabut...stress...hepi...suka...
tempat mencari rizqi....
insyaALLAH~

Tu je kot...menepati kehendak soklan ke tak...
cikSANISAH xmo bertanggungjawab...hehe




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

TAG from INCIK ARIF

GAMBAQ APA ADA DALAM HP 2DAY???
sapa yang bagi tag mencabar neh??
incik ARIF <- SILA CLICK DI SINI
seperti yang saya telah perkatakan bahawasanya hp saya xbopa canggeh...memang xde gambo la...cane tah nak upload gambo dalam hp nih...gambo free je yang ada...yang zaman klasik dulu...hihihihihi
cari dalam tenetpun memang xjupe contoh2 picture msg tu...hehehe
kat dalam ruang msg tu...ada picture msg...dalam tu jela gambo yang ada...
SEKIAN

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

HAMBA YANG FAQIR ILMU...

"hidup adalah sebuah perjalanan menuju ke alam yang abadi...AKHIRAT"

alhamdulillah...
pertama sekali syukur kepada ALLAH yang masih mengurniakan nikmat kesihatan untuk cikSANISAH terus menulis di warkah digital ini (masih baru dalam dunia penulisan dan masih faqir ilmu untuk dikongsi berbanding sahabat2 blogger yang lain)... juge jazakumullah buat sahabat2 yang prihatin dan meninggalkan komen dilaman ini untuk tujuan pembaikan...syukran marratan ukhra....

tertarik dengan komen dari BUJANG SUSAH...maklumla...blog cikSANISAH juge mengamalkan budaya menge'TAG' tersebut...juge mengenai kisah peribadi...ape tujuannya? cikSANISAH juge manusia biasa yang tak lari dari catatan pribadi tentang perjalanan idup di bumi ALLAH ini...
"Ramainya blogger malaysia tapi most of them lebih suka cerita berkaitan peribadi... cerita pergi makan nasi lemak la.. cerita baru lepas potong kuku laa.. pakwe baru lepas call.. hati keciwa.. rindu kat pakwe, kena TAG, dapat award dan mcm2 lagi cerita yg setaraf dengan budak2 sekolah tadika yang mengelikan ketiak jer..."
ilmu yang bermanfaat dari blog2 tertentu amiklah ia...bagi yang merapu2 tu...xpayah kita amik...tinggaikan di blog mereka dan jangan biaq lekat dijiwa...kita juga xlari dari kesalahan dan anggaplah mereka masih blum mengerti apa makna penulisan yang bermanfaat...ada baik ada buruknya...ada syurga ada nerakaNYA...itu adalah kehidupan...ada PEJUANG ada PENGKHIANATnya...

setiap blogger punya cara yang tersendiri dalam menyampaikan dakwah kepada mad'unya...apa yang penting niat...dan sampaikanlah walau satu ayat...banyak berjalan2 dan meronda2 di blog mahupun website...pelbagai gaya penyampaian yang kita dapat lihat dan baca...contoh blog ustaz hasrizal yang menggunakan bahasa penceritaan melalui pengalaman peribadi dan diselitkan dengan pengajaran dan penyelesaian...
blog ustaz pahrol yang lebih kepada nasihat dengan gaya bahasa yang tenang seolah2 kita mendengar sebuah kuliah secara tidak langsung...
juge gaya bahasa tegas dan berani dari blog faisal tehrani...
blog2 dari sahabat2 perjuangan yang penuh dengan semangat jihad...subhanallah...
kebangkitan golongan syabab...alhamdulillah...

bagi cikSANISAH yang kefaqiran ilmu ini...
dan pengalaman yang sedikit ini cube untuk digarapkan menjadi sebuah ceritera indah bagi yang ingin mengenali keindahan ISLAM dari perspektif yang lebih mudah. Kebanyakan blog yang bersifat tegas dan penuh dengan unsur perjuangan dengan mengangkat nilai aqidah hanya dilawati oleh mereka yang sudah memahami konsep hidup berjemaah... tidak dinafikan terdapat juge golongan pencari ilmu yang akan sentiasa dahagakan sebuah pengertian...

untuk kawan yang menge'TAG' cikSANISAH...itu adalah satu penghargaan tanda ingatan... walau persoalan terkadang remeh tetapi kita tidak boleh mengabaikan sebegitu sahaja...jawab dari konsep yang ceria dan berhikmah...pemberian beerti harapan untuk dipenuhi...tidak salah jika ianya mengembirakan hati pihak penge'TAG'... apa yang cikSANISAH perkatakan ini bukanlah satu fatwa tetapi pandangan peribadi kerana setiap orang melihat sesuatu perkara melalui gaya yang berbeza...

bersahabat, berkawan semua itu adalah satu ukhwah...
wallahu ta'ala nabiyyu a'alam...sekadar pandangan peribadi
mohon teguran kerana itulah yang sebaiknya..insyaALLAH...

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

S.U.N.Y.I

gara2 incik BluRR.... <-terclick dan terduduk disini


maka cikSANISAHpun dah blur...huhuhuhu~
masuk ke zone blurrr yang dahsat...


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

TAG is free 4 every1...


im tag all of u is juz for fun... 2 make all of u hepi n decorated ur blog wif calourful answer... not mean to force... free for u tu accept or juz ignore it... its a democracy government...
tq for all answer given....

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

heHEheHEheHEheHE...

jalan2 di blog orang...asik jupe da same TAG... yang mana TAG tersebut tidak terkena pada diri cikSANISAH.. atas inisiatif sendiri...cikSANISAH buat satu untuk TAG kat kengkawan yang yang len pulak...hihihihihihi

SELONGKAQ BEG DWET(hihihihi)
i'll show all da link...
juz 4 fun..hehe
dari blog ixcaANUAR <- click di sini
dari blog Mia <- click di sini
dari blog
my-Alia <- click di sini
dari blog
mira johar <- click di sini
dari blog nurHAYATI <- click di sini

ok...1st of all gambaran beg dwet dari sisi luaxde berjenama pun...juz a MILK TEDDY but its cute...
da most is PINK
xmahai...sangat berpatutan...(leh tukaq slalu...huahuahua)


ni blah blakang...kat blakang ade poket...

ada kertas neh...ape nih?tulisan huduh milik cikSANISAH ni menulis tentang DUIT KRIM...
sebuah persatuan yang mana cikSANISAH ditaklifkan untuk memegang...bukan dtangan...tapi di bank la...~cume catatan pengeluaran sepanjang dwet tu d bank in kan akaun...

masuk ke bahagian dalam tu...ada 2part...
stat ngan part bawah...what's inside???

dalam tempat dwet...ada dwet..
hobi cikSANISAH kumpui duit syiling ni...masukkan dalam tabung...
lupe tunjuk tabung...soon cikSANISAH masukkan dalam blog...
betapa banyaknya dwet syiling yang berjaya dikumpul (hihihihihihi~)
then ada pemutaq skru spek mata yang kian nazak...n of cuz simkad my luvly no...
even da pon number had been changed...da old one is still in ma heart~

ni pulak koleksi gambo paspot kengkawan,sahabat,ukhti tercinta juge ayahanda yang amat disayangi....
da lis is>>>kak kinah~ukhti amalina~sarah~hamizah~ukhti rohana~una cayang

n also bukti pengeluaran dan bank in wet especially for muto yang dah abes bayaq akhirnya dis month...alhamdulillah~

ni bahagian kad2 pule...

kad bank dan suma kad2 yang berkaitan...

tu je...jadi bagi kengkawan yang lain...
BERSEDIAKAH ANDA UNTUK DITAG???
hohohohohohohohoh
V
V
V
akak CT
badura
HIDAYAH

tafaddhal...hehe

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥