Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

6
surat dah ada dalam peti

SHAKLEE PERLIS | MealShake tak berkesan untuk SEMBELIT 'aisya???

Dengaq pasai sembelit ja, tingat kat siMerah Humaira

puan eeiyss dulupun memang sembelit, jadi rasa macam aisya dapat sembelit sebab mama~ uhuk2

memang susah hati, tengok dia tak ceria dll

jadi puan eeiyss beli MealShake bagi bila tau Mealshake baguih untuk kanak-kanak sembelit

tapi dah lebih dari dua tong, samaaaa ja (T____T)

Bila dia sembelit, aisya ni jadi trauma nak makan, sebab bagi aisya kalau makan kena membuang, bila kena membuang sakitttt

asyik mengadu sakittt perut ja... huhu

bawak pi klinik, doktor bagi ubat lembutkan najis, makan stil sama~ bila stop ubat, dia xleh berdikari nak membuang, sakittt datang balik

sekali lagi bawak dia ke klinik untuk cek, bimbang... sapa tak bimbang uiiii~~~~

doktor kata stil ada najis kat dalam tu yang tak keluaq habis

kena cucuk ubat punggung bagi dia keluaq habis...

aisya trauma sangat dengan ubat tu, memang bila letak ubat tu, dia sakit guling-guling waktu nak membuang.. sian sangat tengok. berat badan dia turun jugak la sebab dia tak lalu makan

orang kata cacing, tapi dah bagi ubat cacing, tau yang dia kurus sebab tak berani nak makan. minum susu ja

pengajaran? malu bertanya sesat jalan



kenapa amik mealshake tapi still tak berkesan?

kena rujuk pada yang pakar (^____^)

kami bagi aisya satu sudu mealshake campuq dalam susu dia sekali ja setiap hari, bila kes berlarutan, kena tambah dose mealshake~ aisya dah 3 tahun 6 bulan



jadi upgrade jadi 2 sudu, satu sudu pagi, satu sudu petang macam tu

ikut kreativiti, mealshake ni boleh jugak diblend dengan ais tu~ sedappp vanila flavour (^___^)

aisya kurang minum ayaq, jadi bagi dia Perfomance Orange Shaklee untuk kekalkan bendalir. Budak-budak amik dalam kuantiti yang sangattttt sikit (aisya special case***refer S.I.D masing-masing na untuk pertanyaan)

ini pengalaman puan eeiyss na, mealshake bukan untuk menyembuhkan, dia pelengkap nutrisi yang kurang (^___^)

jadi dengan gambungan dua tu, tak sampai seminggu aisya mula membuang setiap hari!

ya S E T I A P  H A R I

alhamdulillah!



sebelum ni seminggu sekali pun payahhhhh sangat... kadang-kadang DUA MINGGU!!! huhu

Shaklee ni leh amik ikut kesesuaian badan sebab dia bukan ubat, dia makanan tambahan. Kalau ubat kena ikut direction doktor, takleh amik banyak mana-banyak mana untuk sehari, tapi shaklee bukan ubat, leh ejas (^___^)

stop mealshake sembelit mai balik???

nope~ dah try stop haritu kejap, tetiap hari jugak dia membuang, sebab dia ada amik nasik dan makanan yang lain dah sekarang... dulu apaaaa pun dia takmau makan~

benda elok, ada rezeki lebih, tak salah berbelanja untuk kesihatan depa

lengkap 24mineral penting dari A ke Z


bauuuu dia~ harummmm sangattt

Kelebihan lain nanti puan eeiyss strory na (^___^)

nak oder leh klik button tempahan kat kiri blog ni na (^____^)

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

8
surat dah ada dalam peti

#mamamasak | PUDING OREO MILO

Harituuuuu... kat pejabat, ada kawan opis bawak mai puding. Bila makan rasa sedap, nak makan banyak, satgi orang lain xsempat merasaaaa... mueheheheheheh


lepas tu, pulun tanyaaa resepiiiii (^___^)

balik, gugel lagi kot ada yang smaa, yup! memang ada yang sama macam kawan opis terang tu....

kali pertama buat, ikut sebjik macam kat gugel...

(klik gambaq untuk ke blog resepi yang puan eeiyss gugel tu (^___^)


resepi macam kat bawah ni (^___^)

HEAVENLY MILO AND OREO JELLY
Resepi Oleh : Along Roz 

Adunan untuk loyang bersaiz 8 inc

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut
Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih

Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Ambil 1 cawan adunan agar-agar Milo dan tuangkan ke dalam loyang 8 inc yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Baki adunan Milo di panaskan dengan api kecil supaya tidak mengeras.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam

Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut. Tuang dengan sudu sikit-sikit.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Lakukan poroses yang sama, cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu.

Akhir sekali tuangkan baki lapisan Milo
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku
Potong dan hidangkan

haaaa.... tudia~  copy paste kat bawah ni... tq yang share na (^___^) memang menjadiks

pastu memang jadiks le cetanya... tapi loyang kami lebaqqq, dia jadi nipis... rasa? opkosss la sedapppp (^____^)



ni percubaan pertama, walaupun belangaih, huduh, tapiiii sedapppp wooo~

haha

tak puas hati dengan hasil pertama sebab main agak ja buh gula tu, penimbang rosakkkk, jadi nak try ikut sukatan pulak. sebab dah sedap rugila tatau bopa sukatan gula tu... yang gulaaa tu ja

Jadi buat sekali lagi, buh 3/4 cawan gula (X____x)

lupaaa kata susu pun dah manis jugak, oreo lagikan... susu puan eeiyss guna susu ideal tu (^___^)

jadi bila rasa manisssss pulak, jadi buh ayaq sket, api duk pasang untuk bagi milo tak beku untuk lapisan atas. jadi caca merba, tak cukup yang lapisan atas tuuuuuu

kurangkan cream tengah oreo, amik biskut ja

buat lagi satu, banyakkan part lapisan atas bawah tu, bagi yang tengah kurang sket, 

amik sket letak kat puding yang nombor 2 tadi

jadiiiii

yang ketiga buat sambil makan laksa!

dia jadi beku sket, baru kalut letak lapisan (^____^)

jadi atas bawah dia xmelekat elok walaupun cakaq-cakaq guna garpu~ hohoho

ini namanya pegalaman kan?

rasa?

yang kedua yang rasa manis tadi, bila letak dalam fridge, makannnn, sedappppp jap pun?

yang satu lagi makan, lemak-lemak milo + oreo

sedappp jugak... adunan ketiga tu letak 2/4 cawan gula ja... sikitttt ja...

dua-dua pun sedap.







yang pasti, kena tuang lapisan waktu depa tak beku sangat, suam-suam ja lagi, waktu tempuh ngan jari, nak tembuih ke bawah tu... haaaa tudiaaaa

oreo tu tak payah patahpun takpa, nak patah pun takpa, nak bagi relaiiii pun ikuttttt la (^____^)

kalau nak rasa teksture oreo tu, letak ja sebijik-sebijik (^____^)


Siap diedarkan untuk mak abah mertua dan maksu ja duluuuu, nanti buat lagi untuk jiran-jiran yang lain na (^___^)

jadi macam kat bawah ni untuk gambaq biasa-biasa ja


kendian, touch up sket untuk upload instagrammmm

truihhhhh jadi gini

v

v

v

v

v

taraaaaaaa!!!!


hohoho

aara + aisya sukaaaaa

mama lagiiiii sukaaaaaa (^____^)

-jumpak lagi next entry-

tq sebab sudi membaca bebelan puan eeiyss

sayang semua xoxo

(^____^)


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

4
surat dah ada dalam peti

LOST WORLD OF TAMBUN | hujannnnn oh hujaannnnn PART II

LOST WORLD OF TAMBUN | hujannnnn oh hujaannnnn












selepas dipaksa keluaq, teyak lagi si aara tu, jadi buah akhirnya kat kolam paling depan tu pulak (X___x)

 (gambaq ni ada kat instagram)

kakak dah pucat lesi, bibirpun dah jadi biru. Adik bertenagaaaa sangat~

kami paksa keluaq, sebab banyak lagi aktiviti yang tak dibuat~ zoo belakang lagi, naik ketapi, nak pi tempat yang bes kat belakang sana, tapi lapaqqq sangat ni

dah pukui 2 lebih kurang baru si aara ok bila umpan dengan ketapi tu~

kami bawak pi makan kat fudcourt dalam tu, dia takmau duduk, bebai (merajuk)

duk berdiri ngadap kolammmm lagi (T____T)

beli ais kacang baru mau makan, nasik makan sikittt ja.... muka letih (baru nampak letih) haha

tiba-tiba................................

h.u.j.a.n

hujan turun dengan lebatttttnya


jadi ketapi ada pulakkkk pukui 4~ Nak pi bagi makan haiwan pun xboleh... tapi lepas kami merayu jugak nak naik ketapi, dapat jugak la naikkkk~

tempat bagi makan haiwan, rumah hantu, semuaaa tu boleh tengok dari atas ketapi tu ja la dah ujannnn~

anak-anak dah letih, maktokpun dah letih, jadi dalam pukui3 macam tu, kami amik keputusan untuk balik ja~ keluaq tu, singgah solat dan tukaq baju terus gerakkk balik

kami sampai kat sungai petani dalam pukui 6 lebih, bajet solat kat gurun, jadi tengok awai lagi, singgah sat popular kat centre square, ingat nak carik buku babah (undang-undang) ngan buku mama (trio sentap tu)

tapi dukacitanya.... tadokkkk (T____T)




Muka mangkit tiduq~ hohoho



then singgah beli beli makan lapik perut kat gurun, ingat nak pi bungkuih makanan kat kola perlis (^___^) hoho

jadi teruskan perjalanan, sampai perlis lebih kurang pukui 9.30malam, lajakk pi kola perlis tempah makanan

tempah makanan

makanan

ma

ka

nan

.

.

.

.

.

.

.

pukui11 makanan tak nampak rupaaaa lagi~esok qeja (T_____T)

.

.

.

qeja uiiiii~~~~ (X____x)

qejaaaaaa

kui11.30 baru dapat makanan, nak balik umah, nak makan lagi~ bahagiaaaaaanyaaa

duk nampak bantaiiii dah pun

tapi babah beli banyakkk sangat~

balik sampai kui12lebih, prepare pinggan, hidang, makan lah kami macammmm mangkit makan sahurrrr adanya~ hohohoho

alhamdulillah

alhamdulillah

alhamdulillah

nak ikutkan penatttt sangat, tapi tengok anak-anak hepi, hilangggg semua penat (T___T)

tq Allah, bagi kesempatan berjalan macam ni

huhu


orang suruh SENYUM, dia gigih sangat, tu yang jadi muka gitu~ haha


aara yang sukaaaa bungaaaa. cattttt (^____^)



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

3
surat dah ada dalam peti

LOST WORLD OF TAMBUN | hujannnnn oh hujaannnnn

AMARAN! entry ini penuh gambaq ***sila jangan muntah (^___^) hoho

Niat awai kami nak pi Bukit Merah, kalau nak ikutkan rancangan di | INI SEBENARNYA YANG TERJADI... episod VII | Bukit Merah, kami besa pi masa awai-awai kawen dulu... tapi bila survey tanya kawan-kawan banyak yang suggest pi Tambun

Kami pun ada gugel sebelum ni, cuma Tambun dari Perlis agakkk jauh berbanding Bukit Merah. Tambun ni dan nak sampai selangoqpun kan, lepas terowong...

Bukit Merah, sebelum tu lagi

Tapi lassss jadi Tambun, sebab dalam tu ada macam-macam termasuk bagi makan haiwan dll

Tiket Inclusive to:
1. Lost World Amusement Park
2. Lost World Water Park
3. Lost World Tiger Valley
4. Lost World Petting Zoo
5. Lost World Tin Velley
6. Lost World Hot Springs & Spa
7. Lost World Lupe's Adventure
Available only on:
Weekdays: 11.00am - 6.00pm
Weekends: 10.00am - 6.00pm
Note: Park closed every Tiesday. except on Malaysian school & public holidays.

Boleh search kat gugel Lost World Of Tambun ni (^___^)

atau terus ke web dia jugak

jadi...

AHAD | 31 Mei 2015

Kami gerakkkk ke TAMBUN

Pada awainya nak pi tiduq sana, lassss-las jadi nak gerak pukui4pagi ja, pastu yang sebenaqnya terjadi, lepas subuh kami gerak... kui6 lebih kurang camtu (^___^)




Tafakkur alam~ Allahu Subhanallah (u___u)

Hujan sebenarnya... duk doa bagi kat Tambun nanti tak ujan, kat perlis panas, jadi kami tak cek cuaca...









tapi semakin dekat dengan destinasi, semakin panas jadinya... alhamdulillah.. cuaca ok bila kami sampai... awai jugak kami sampai sana, dalam pukui10 lebih gitu (^___^)

ramaiiiii sangat orang... ye la dah stat cuti sekolah pun

Kami nak elak dari orang ramai, tapi yang Allah izin adalah bermasyarakatlah (^___^) alhamdulillah




akhirnya.....













merata la duk kejaq depa ni, tera babah dia nak beli tiket (T___T)







tudiaaaaa.....

lepas tu pintu dah bukakkkk, then truihh masuk... baru masuk dah jumpa ayaq pancut-pancut.. stat situ dah aara xmau jalan pi mana.... (T____T)

nak tukaq baju pun xmau, memang nak truih pi main ayaq ja ceta dia... jenuh... usung jugak pi salin baju sambil dia meronta-ronta secara tragis... lepas tu depan tu jugak dia ajak masuk ayaq... babah dia la... seb bek memang pakai baju untuk masuk ayaq truih...



stat lebih kurang pukui 11 masuk main ayaq tu... sampai pukui2 takmau keluaq lagi (T____T)

kakak tu dah pucat... biru bibiq dia dah... adik tu energy dia macam FULL sangattt

































aisya ni tak bopa nak ada lomak, jadi cepat je sejukknya,,, adik langsung xleh pijak lantai kering dahhhh (T___T)


pastu bersambung-sambung


















jadi tinggaikan mereka mengelilingi laluan setengah kilo tersebut...erk! sambung next entry pulak la... penin mok noq (^____^)


...bersambung

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (12) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥