masa duk blajaq dulu kat UiTM... Duk kawan ngan warga negeri Qlate ni..
ajin sungguh depa duk sebut AKOK ni...tapi xpenah dapat merasa..uhuuu
den afta qeja kat pUtRajAyA dulu...ada pasar yang kat presint 2 tuh...
adala juai akok...
bli skali try...
wow! best ah...
tu x asa yang betui2 dari qlate lagik..sangat teruja...
windu sangat ah..bukan takat kat kuih akok saja xtually...
kengkawan kat putrajaya dulu...
yang sanggup susah payah meneman puan EEIYSS bli akok tu everi slasa ngan jumaat
kak farihah...ida...nurul
windunya depa~hmmmmmmm
bila dah tranfer balik perlis...
dah xmakan dah...
rini tiba2 teringat kat kuih tu...jom tengok resepi..
mana tau leh try kat umah... makan pulak ngan jelly kelapa...
jom cekidaut resepi akok ngan jelly kelapa deh~
hohohoho:::salam pantai timuq:::hohohohoh
Bahan-bahan ( untuk 36 biji_leh wat juai kot..hohoh )
* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus
Cara-cara
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4.Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
Bahan-bahan ( lebih kurang 13 cup_kalau xlarat makan leh wat juai lagik..ehem2)
* 1 paket agar2 serbuk (10gm)
* 2.6 liter air kelapa ~ guna air dr 3 bj kelapa muda
* isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
* 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
* 3 helai daun pandan
Cara-cara
1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
3. Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
4. Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
5. # sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.
den afta qeja kat pUtRajAyA dulu...ada pasar yang kat presint 2 tuh...
adala juai akok...
bli skali try...
wow! best ah...
tu x asa yang betui2 dari qlate lagik..sangat teruja...
windu sangat ah..bukan takat kat kuih akok saja xtually...
kengkawan kat putrajaya dulu...
yang sanggup susah payah meneman puan EEIYSS bli akok tu everi slasa ngan jumaat
kak farihah...ida...nurul
windunya depa~hmmmmmmm
bila dah tranfer balik perlis...
dah xmakan dah...
rini tiba2 teringat kat kuih tu...jom tengok resepi..
mana tau leh try kat umah... makan pulak ngan jelly kelapa...
jom cekidaut resepi akok ngan jelly kelapa deh~
hohohoho:::salam pantai timuq:::hohohohoh
Bahan-bahan ( untuk 36 biji_leh wat juai kot..hohoh )
* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus
Cara-cara
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4.Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
Bahan-bahan ( lebih kurang 13 cup_kalau xlarat makan leh wat juai lagik..ehem2)
* 1 paket agar2 serbuk (10gm)
* 2.6 liter air kelapa ~ guna air dr 3 bj kelapa muda
* isi kelapa muda ~ boleh kaup guna sudu atau sagat
* 11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
* 3 helai daun pandan
Cara-cara
1. Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
2. Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda. Padamkan api.
3. Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
4. Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.
5. # sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.
1 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:
uish....
jeli kelapa camnih je ker watnyer..
sonang jo rupanya..
hehe
Post a Comment