Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

1
surat dah ada dalam peti

Dear Mom | who feels like she wants to quit

khas untuk semuaaaaa yang bergelar ibu (^___^)

JANGAN BERHENTI, kita semuaaaa sentiasa sokong anda, in syaa Allah

#supportbreasfeeding


JANGAN bertangguh untuk mendapatkan bantuan atau sokongan sekiranya anda bermasalah dalam memulakan penyusuan, contohnya, latching, inverted nipple, susu tak keluar, clogged ducts dan sebagainya


JANGAN ambil hati dan terlalu hiraukan pendapat orang yang boleh membunuh semangat anda untuk menyusukan bayi, yang mana mereka ini mungkin orang yang rapat dengan anda. JANGAN lupa untuk menolak dengan cara yang baik


JANGAN malas untuk mendapatkan ilmu tentang penyusuan ibu ~ anda boleh bertanya dengan teman-teman yang sama-sama menyusukan bayi, tak kira teman online atau in real life. Hendak seribu daya


JANGAN kedekut untuk membeli pam yang benar-benar berkualiti agar dapat memaksimumkan pengeluaran susu ketika mengepam. Rasanya kalau dibandingkan dengan harga susu formula sekarang ini, saya rasa dalam dua tiga bulan dah boleh balik modal. Lagipun, khasiat susu ibu langsung tidak boleh diukur dengan dengan wang ringgit


JANGAN lupa untuk menjaga pemakanan, agar anak kita akan sama-sama dapat manfaat dan khasiat daripada apa yang kita makan. Walaubagaimanapun, pada awal-awal kelahiran, cuba jauhkan daripada makanan atau minuman yang boleh memberi kesan kepada kualiti susu, contohnya ais, kafein, sayur-sayuran yang ber'angin' seperti brokoli


JANGAN abaikan postur badan ketika menyusu untuk mengelakkan sakit belakang. Gunakan bantal untuk menyokong lengan dan bayi anda supaya kedua-dua ibu dan anak berada dalam keadaan yang selesa


JANGAN sia-siakan peluang untuk merapatkan lagi hubungan anda dengan bayi semasa menyusu ~ belailah rambutnya, usik hidungnya, berbuallah agar hubungan ibu dan anak menjadi lebih mesra, In Syaa Allah sehingga dewasa kelak


JANGAN cepat putus asa jika tidak dapat menyusukan bayi dengan sempurna pada peringkat awal ~ dapatkan nasihat dan bantuan daripada kaunselor laktasi ( di hospital mesra bayi atau klinik yang ada pusat penyusuan) atau support group di internet dan mesia sosial


JANGAN sesekali berkata susu anda tak cukup untuk bayi ~ In Syaa Allah, dengan cara yang betul, bayi anda mendapat susu yang cukup, dengan syarat
...Jangan berhenti menyusukan bayi dan jangan lupa mengepam apabila anda berjauhan daripada bayi...


JANGAN terlalu taksub untuk menurunkan berat badan lepas bersalin sehingga memberi kesan kepada pengeluaran susu. Ibu-ibu yang menyusukan bayi membakar 200 - 500 kalori sehari. In Syaa Allah, berat badan kita akan berkurangan dengan sendiri tanpa perlu berdiet. Lagipun, kita mengambil masa 9 bulan untuk kembali kepada berat post-baby, jadi, tidak logik rasanya jika mahu terus slim dalam masa dua tiga bulan, bukan?

Salam Sayang,
eeiyss
#supportbreastfeeding

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

LEMANG PERLIS | HOT delivery

Nak diceritakan dengan penuh cerianyaaaa

opis nak buat jamuan raya~ jadi dorang tempah lemang dari kawan incik suami (^___^)

secara otomatiknya, incik arifpun jadi orang penting lemang buat sekali dengan kawan dia

memandangkan rumah kami ada port best untuk bakaq lemang, jadi keputusan membakaq jatuh ke atas kawasan tanah tepi umah kami tu~

80 batang ja untuk pejabat (^___^)


rentetan dari tu ***betui ka eja rentetan gitu

yang lebihan lemang untuk pejabat tu ada la orang nak beli dan merasa

bila dah beli n merasa

terus orang nak suruh incik arif bakaq lagi (^___^)

dari incik arif duk belajaq sikit-sikit

dia try buat sendiri untuk 2nd time ni...


dan kawan dia mai waktu nak bakaq~ 

baguih sangat kawan dia tu, jarang orang meniaga ni nak share tips a-z 

alhamdulillah, murahhh rezeki dia (^___^)

yang 2nd time tu dia mai tolong tengok-tengok n share tips api...

bila dah siap~ sedap! alhamdulillah




semua incik arif yang pulun buat, isteri dia ni qeja tangkap gambaq jaaaa(^___^)

upload fb

upload instagram

hohoho

tapi jangan pandang rendah, tak tolong... puan isss pulun kemas n basuh semua bekas dia tu tau~ besaqqqq oooo pertolongan tu... hohoho

(^___^)

apapun, sapa yang duk PERLIS, khassss C.O.D ke depan rumah anda!

buat tempahan sekarang!!! jangan malu jangan segan

leh tepon / wasap / msg incik arif 01135067137
atau isteri dia si eeiyss tu 0175777137



(^___^)

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) aadk's activity (2) aaraIMANI (12) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (2) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (5) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (59) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (24) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3)

♥ Google+ Followers ♥