Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

0
surat dah ada dalam peti

DIARI HAMIL | Menjelang Kelahiran part I

[THROWBACK]
36 MINGGU (23 Julai 2017)

Masuk ja 36minggu tu antara nafas lega dan neves

Sebelum 36minggu ni dul risau kot dia keluaq awai,ohoiiii

Dah masuk 36 minggu risau nak bersalin macam mana la pulak pengalaman kali ni

Kadang tu senak sikit ja, dah ropa macam ayam berak kapuq ja kot nak kena beranak dah

37 MINGGU (30 Julai 2017)

Masuk 37 minggu ni, doaaaaaa ja bagi anakanda cepat-cepat keluaq, adikkk, cukup 9 bulan 10 hari keluaqqq naaaaaa 

jangan sampai due date mama 20 ogos 2017 ni tau sebab 19hb adik tak keluaq, mama kena check in wad =( tak leh lebih due sebab GDM on pregnancy

aiyoooo

kakak-kakak dulu pun sama tak leh lebih due tapi bukan pasai GDM, pasai HB low

ouchhhhhh!!!

cepat keluaq naaaaaa

tetiap hari usap perut suh dia keluaq waktu 9 bulan 10 hari a k a 02 ogos 2017

hoho

tetiba, mai 31hb ogos malam dia mai senak perut, petang tu tak syoq dah perut

nak dekat tengah malam mai dia punya senak tu, ulang alik tandas la sampai 3-4 kali

cirit

uhuhu

jadi sepanjang malam tak leh lena

Pukui1.30 mangkit buang ayaq kecik
pukui 2.00 mangkin lagi buang ayaq kecik + duk bertafakur kat katil sebab dia menongkoi tu sakit belakang semua cukup sampai pukui3
pukui4 mangkin lagi buang ayaq kecik sambil usap perut yang tak selesa
pukui6 mangkit lagi buang ayaq kecik, gosok gigi, solat subuh

lepas solat subuh duk berkira-kira nak pi qeja ka dak, nak pi ka dak

tak konfiden pulak rasa

baju semua tak iron lagi ni =(

Last babah humaira mangkit iron baju kemeja dia dengan seluaq, aisya dengan aara hari selasa pakai baju sukan, jadi tak payah iron, pastu cari tudung yang tak kena iron jugak - setel 

suh babah humaira punch sat (JANGAN TIRU AKSI INI)

nak tengok gena, kalau ok, nak pi pejabat, kalau tak ok nak amik cuti ja terus

pastu tengok ok, suh beliau balik amik dalam pukui10 pagi gitu, sebelum beliau balik tu goreng teluq, makan nasik dengan KICAP untuk lapik perut nak pi qeja

beliau balik ja, mai pulakkkkk senak perut cirit tu... uhuuuuuu

pastu beliau dengan gigih pi amik buah nyiuq muda belakang umah bila dah kompom tak jadi pi qeja, kira amik cuti ja laaaaaa

minum ayaq nyiuq tu, macam kutey tauk buang ja, senak hilang, jadi lena la puan eeiyss tu cover yang semalam takleh lena, sampai terlajak ke pukui3 petang

mangkit solat zohor, pastu makan nasik dengan masak kunyit sotong buh KICAP macam besala dah puan eeiyss tu hantu KICAP

lebih kurang pukui6 beliau sampai umah dengan anak-anak, terus mai balik rasa senak tu... adudududud

kalau anakanda nak keluaq, keluaqlaaa.... mama tak neves menunggu hari ni

bila lepas semua siap-siap, babah humaira uruskan anak-anak nak makan, aisya sama mama, hantu KICAP 

pastu beliau perasan yang kicap tu dah berbuihhhhh - WHYYYYYY!

Allah... patutla senak perut, baby pun memberontak gamaknya... tu yang duk menongkoi dalam perut takleh lena.... selalu dia makan bes-bes dia relax ja, kalini kena yang tak elok, dia memberontak ja, bukan nak keluaq lagiiiii

maka mai la mama qeja pada hari rabu dengan tabahnya setelah buat kawan-kawan pejabat neves kot nak beranak ka apa

haha

38 MINGGU (06 Ogos 2017)

Masih lagi dalam fasa kehamilan

aduhai anakanda tersayang, bila nak keluaq jumpa mama, babah, ayong, angah, maktok ni

mama ni tak keruan dah dari sehari ke sehari duk menanti penuh debaran

harap macam mana kakak-kakak keluaq tu, macam tu jugakla anakanda keluaq na, sat, tak sakit, normal, anakanda sihat

haritu scan 36minggu6hari (28 Julai 2017) anakanda dah 3003gm nakkkkk, mama neves ni, mama qeja makan ja ni - hoho

39 MINGGU (13 Ogos 2017)

fuh, masih lagi hamil... haha

semua orang dah pakat tanya, kadang nak buang ayaq besaq ja pun, mak dah ingat nak bersalin...

cepatla keluaq anakanda, mama dah neves ni - huhu

sabtu malam ahad haritu, ada konstraksi palsu mama agak, sebab kiraan jam bermula 12 tengah malam, 1pagi, 2 pagi, 3pagi, 4pagi lassttt, lepas tu mama leh lena sampai subuh hampir terlepas, huhu

lepas tu dah tak rasa apa dah

ahad malam pulak, stat awai 8.30malam, 9.30malam, 10.30malam, 11.30malam lepas tu lena sampai pagi... haha

takat mangkit macam besa untuk buang ayaq kecik sajalaaaaa

Isnin 14hb Ogos 2017 ada perjumpaan dekat pejabat tanah, setelkan hal tanah bendang ayah yang lama tertangguh, mayb baby takmau keluaq lagi bagi setel hal ni kot, ingat nak pi qeja lagi, tapi macam tak bes pulak perut dia mai sekali sekala konstraksi palsu tu

then, buat keputusan, amik jugak cuti stat isnin ni sampai tarikh check in 19hb Ogos 2017 ni, huhu

ingatkan sat kat pejabat tanah, rupanya sampai ke tengahari, kita ni duk serba tak kena dah... kecemas ja pun sebenaqnya, taktau yang ni macam mana pulak, kalau sama macam kakak-kakak dia sebelum ni, takpala... dan doa bagi sama atau mudah lagi dari kakak-kakak dia dulu -amin

Selasa 15 Ogos 2017 duk kat umah ja dah, amik mud cuti, aara pulak start batuk dan bagi kat dia #OmegaGuardShaklee, harap dia cepat lega, manakala, mama pulak damaiiiii sangat kat umah, tak rasa apa pun, anak-anak pi sekolah, jadi kemas rumah, lipat baju, semua setel sampai taktau nak buat apa dah

tiba-tiba rindu pejabat (lebih kepada sayang cuti rehat yang duk guna ni) ='(

Nota : Harini 10 Mac 2020
Sesungguhnya mama dah lupa apa yang berlaku - hahahhahahha ampunnnn







Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

BENDA HITAM DALAM TELINGA

Semalam waktu #UstazAnas main-main, sesekali terlihat dia menggaru-garu telinganya. Perbuatan itu diulang berkali-kali.

"Eh, gatai sebab lama tak cuci telinga ka?" mama berkira dalam hati. Sememangnya Ustaz Anas susah sikit nak dibersihkan telinganya sama ada dalam jaga mahupun lena.

Geli.

Terkekek-kekek ketawa bila kita mula pegang telinganya.

Kalini kerap benar dia menggaru-garu dan mengorek telinga dia.

Mama terus bergerak amik penyedok telinga (whatttss??? penyedok??? muahahahahah - apa daaaa orang panggil - ampunnnn - hahhahahhaha)

dimulakan dengan mencuci perkarangan telinga dengan terteleng-teleng kepala disebabkan geli, mama teruskan jugak ke bahagian lebih gelap. bila disuluh ke ruang dalamnya kelihatan sesuatu berbentuk bulat hitam memenuhi ruang lubang telinga kecil ustaz anas.

Dalam keadaan yang agak sukar, dapat juga disentuh benda hitam tu.

"Eh, takkan la t**k telinga banyak sampai mengeras?"

Mula tak sedap hati.

Ya Allah! ni BATU!!!

*Panic*

Cepat-cepat telefon babah di gerai kebab mintak balik tengok. Mama is seghiau!

Babah balik dengan segera.

Disuluh dan cubaan mengorek buang amatlah sukar. Ustaz Anas dah memberontak sebab mungkin terasa sakitnya. Batu tu agak melekat. Dalam keadaan ustaz anas yang meronta, menangis semahunya, usaha menjadi kian sukar.

Babah balik ke kebab, selesaikan urusan. Dia pulang awal dengan harapan ustaz anas dah tidur. Jadi senang nak urus dalam keadaan dia tak sedar. Pukul12.00 tengah malam dah sampai. Kalau tak boleh, mungkin akan bergerak ke kecemasan.

Ustaz Anas masih segar dan happy.

Last kami dua yang lena.

hahahhahahahahhahahahahahhahahahahahahahhahahahahhahahahahhahahahha

.

.

.

.

.

.

.

Bangun pagi tanya babah...

"Dah selesai ka?"

"Dak, babahpun lena. Letih."

Pandang memandang, kamipun mula berganti-ganti cuba keluarkan. Tapi lena jangan disangka lena, dalam pejam penuh dengan pertahanan.  

Jadi keputusannya, bawak ke klinik.

Maka bermulalah perjalanan ke klinik. Sampai di klinik, dalam sekelip mata, batu dapat dikeluarkan. Ustaz Anas qeyau la seminit 7 saat.

Inilah hasilnya


[Batu pakej sekali t**k telinga 😙]



Doktor kata, batu tu macam melekat sikit sebab bucu tajam tu. Jadi ada luka sikit, dapat antibiotik sahaja.

Fuh... angah dulu letak plastisin dalam telinga, adik dia batu terus 😑




luv,
mama

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (15) kEjaDiaN2 (3) Kelahiran (1) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Ustaz Anas (1) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)