Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

5
surat dah ada dalam peti

SHAKLEE PERLIS | MealShake tak berkesan untuk SEMBELIT 'aisya???

Dengaq pasai sembelit ja, tingat kat siMerah Humaira

puan eeiyss dulupun memang sembelit, jadi rasa macam aisya dapat sembelit sebab mama~ uhuk2

memang susah hati, tengok dia tak ceria dll

jadi puan eeiyss beli MealShake bagi bila tau Mealshake baguih untuk kanak-kanak sembelit

tapi dah lebih dari dua tong, samaaaa ja (T____T)

Bila dia sembelit, aisya ni jadi trauma nak makan, sebab bagi aisya kalau makan kena membuang, bila kena membuang sakitttt

asyik mengadu sakittt perut ja... huhu

bawak pi klinik, doktor bagi ubat lembutkan najis, makan stil sama~ bila stop ubat, dia xleh berdikari nak membuang, sakittt datang balik

sekali lagi bawak dia ke klinik untuk cek, bimbang... sapa tak bimbang uiiii~~~~

doktor kata stil ada najis kat dalam tu yang tak keluaq habis

kena cucuk ubat punggung bagi dia keluaq habis...

aisya trauma sangat dengan ubat tu, memang bila letak ubat tu, dia sakit guling-guling waktu nak membuang.. sian sangat tengok. berat badan dia turun jugak la sebab dia tak lalu makan

orang kata cacing, tapi dah bagi ubat cacing, tau yang dia kurus sebab tak berani nak makan. minum susu ja

pengajaran? malu bertanya sesat jalan



kenapa amik mealshake tapi still tak berkesan?

kena rujuk pada yang pakar (^____^)

kami bagi aisya satu sudu mealshake campuq dalam susu dia sekali ja setiap hari, bila kes berlarutan, kena tambah dose mealshake~ aisya dah 3 tahun 6 bulan



jadi upgrade jadi 2 sudu, satu sudu pagi, satu sudu petang macam tu

ikut kreativiti, mealshake ni boleh jugak diblend dengan ais tu~ sedappp vanila flavour (^___^)

aisya kurang minum ayaq, jadi bagi dia Perfomance Orange Shaklee untuk kekalkan bendalir. Budak-budak amik dalam kuantiti yang sangattttt sikit (aisya special case***refer S.I.D masing-masing na untuk pertanyaan)

ini pengalaman puan eeiyss na, mealshake bukan untuk menyembuhkan, dia pelengkap nutrisi yang kurang (^___^)

jadi dengan gambungan dua tu, tak sampai seminggu aisya mula membuang setiap hari!

ya S E T I A P  H A R I

alhamdulillah!



sebelum ni seminggu sekali pun payahhhhh sangat... kadang-kadang DUA MINGGU!!! huhu

Shaklee ni leh amik ikut kesesuaian badan sebab dia bukan ubat, dia makanan tambahan. Kalau ubat kena ikut direction doktor, takleh amik banyak mana-banyak mana untuk sehari, tapi shaklee bukan ubat, leh ejas (^___^)

stop mealshake sembelit mai balik???

nope~ dah try stop haritu kejap, tetiap hari jugak dia membuang, sebab dia ada amik nasik dan makanan yang lain dah sekarang... dulu apaaaa pun dia takmau makan~

benda elok, ada rezeki lebih, tak salah berbelanja untuk kesihatan depa

lengkap 24mineral penting dari A ke Z


bauuuu dia~ harummmm sangattt

Kelebihan lain nanti puan eeiyss strory na (^___^)

nak oder leh klik button tempahan kat kiri blog ni na (^____^)

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

6
surat dah ada dalam peti

#mamamasak | PUDING OREO MILO

Harituuuuu... kat pejabat, ada kawan opis bawak mai puding. Bila makan rasa sedap, nak makan banyak, satgi orang lain xsempat merasaaaa... mueheheheheheh


lepas tu, pulun tanyaaa resepiiiii (^___^)

balik, gugel lagi kot ada yang smaa, yup! memang ada yang sama macam kawan opis terang tu....

kali pertama buat, ikut sebjik macam kat gugel...

(klik gambaq untuk ke blog resepi yang puan eeiyss gugel tu (^___^)


resepi macam kat bawah ni (^___^)

HEAVENLY MILO AND OREO JELLY
Resepi Oleh : Along Roz 

Adunan untuk loyang bersaiz 8 inc

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut
Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih

Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Ambil 1 cawan adunan agar-agar Milo dan tuangkan ke dalam loyang 8 inc yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Baki adunan Milo di panaskan dengan api kecil supaya tidak mengeras.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam

Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut. Tuang dengan sudu sikit-sikit.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Lakukan poroses yang sama, cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu.

Akhir sekali tuangkan baki lapisan Milo
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku
Potong dan hidangkan

haaaa.... tudia~  copy paste kat bawah ni... tq yang share na (^___^) memang menjadiks

pastu memang jadiks le cetanya... tapi loyang kami lebaqqq, dia jadi nipis... rasa? opkosss la sedapppp (^____^)



ni percubaan pertama, walaupun belangaih, huduh, tapiiii sedapppp wooo~

haha

tak puas hati dengan hasil pertama sebab main agak ja buh gula tu, penimbang rosakkkk, jadi nak try ikut sukatan pulak. sebab dah sedap rugila tatau bopa sukatan gula tu... yang gulaaa tu ja

Jadi buat sekali lagi, buh 3/4 cawan gula (X____x)

lupaaa kata susu pun dah manis jugak, oreo lagikan... susu puan eeiyss guna susu ideal tu (^___^)

jadi bila rasa manisssss pulak, jadi buh ayaq sket, api duk pasang untuk bagi milo tak beku untuk lapisan atas. jadi caca merba, tak cukup yang lapisan atas tuuuuuu

kurangkan cream tengah oreo, amik biskut ja

buat lagi satu, banyakkan part lapisan atas bawah tu, bagi yang tengah kurang sket, 

amik sket letak kat puding yang nombor 2 tadi

jadiiiii

yang ketiga buat sambil makan laksa!

dia jadi beku sket, baru kalut letak lapisan (^____^)

jadi atas bawah dia xmelekat elok walaupun cakaq-cakaq guna garpu~ hohoho

ini namanya pegalaman kan?

rasa?

yang kedua yang rasa manis tadi, bila letak dalam fridge, makannnn, sedappppp jap pun?

yang satu lagi makan, lemak-lemak milo + oreo

sedappp jugak... adunan ketiga tu letak 2/4 cawan gula ja... sikitttt ja...

dua-dua pun sedap.







yang pasti, kena tuang lapisan waktu depa tak beku sangat, suam-suam ja lagi, waktu tempuh ngan jari, nak tembuih ke bawah tu... haaaa tudiaaaa

oreo tu tak payah patahpun takpa, nak patah pun takpa, nak bagi relaiiii pun ikuttttt la (^____^)

kalau nak rasa teksture oreo tu, letak ja sebijik-sebijik (^____^)


Siap diedarkan untuk mak abah mertua dan maksu ja duluuuu, nanti buat lagi untuk jiran-jiran yang lain na (^___^)

jadi macam kat bawah ni untuk gambaq biasa-biasa ja


kendian, touch up sket untuk upload instagrammmm

truihhhhh jadi gini

v

v

v

v

v

taraaaaaaa!!!!


hohoho

aara + aisya sukaaaaa

mama lagiiiii sukaaaaaa (^____^)

-jumpak lagi next entry-

tq sebab sudi membaca bebelan puan eeiyss

sayang semua xoxo

(^____^)


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) aadk's activity (2) aaraIMANI (12) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (1) bLOgwalKinG (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (5) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) LiRik LaGu (2) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (59) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (24) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3)

♥ Google+ Followers ♥