Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

5
surat dah ada dalam peti

DIARI HAMIL part 2 | kencing kotor a.k.a tidak lawas

[THROWBACK]
NOTA: macam besa, bahasa utagha no, tak paham boleh tanya =)

dah baca entry sebelum ni?

DIARI HAMIL part 1 | kemunculan yang ketiga

part 2 ni tragis - huhu

pengalaman la kan, masa #aaraisya tak jadi gini, ini permulaan perjalanan mama untuk yang ketiga ni, setiap perjalanan kelahiran mesti ada pengalaman baru nak kena timba kannnn? maka senyumlah ibu-ibu hebat semua =)

Hujung tahun 2016 tu, opis lama akan berpindah ke opis baru. Jadi sesi mengemas tempat terpaksa dijalankan untuk angkut semua barang ke pejabat baru

awal pregnancy ni tak leh nak angkat benda berat lagi kan, dalam pada masa yang sama takmau orang tengok kita tak tolong apa, nak bagitau? awai lagi, jadi takut, harap melepasi trimester pertama dulu kalau nak bagitau kawan-kawan opis yang lain

jadinyaaaa....

angkut jugakla mana yang ringan, import suami kiter-kiter ajer untuk angkat benda berat, kawan-kawan rapat yang tau, banyak depa cover, Allah... terima kasih kawan-kawan

Bila terkenang-kenang balik kan, sebelum bulan12 tu, puan eeiyss memang ada amik alfafa, alfafa kan panas macam jamu sikit, tapi alhamdulillah, takdak apa (^___^)v


sebab taktau pregnant, jadi Allah jaga kan... huhu

bila pregnant, kena stop alfafa ni

ok, layan gambaq pejabat lama vs pejabat baru dulu sebelum ke tajuk utamanya kencing kotoq tadi tu kan - hohoho


ajak babah humaira mai buat lawatan pejabat baru yang tengah renovate haritu, dari takdak apa, sampai la buh meja semua



bila meja dah pasang, jadi kat pejabat lama dah kena stat mengemas dah


tempat puan eeiyss dah jadi huduh sebab operasi mengemas, mana dengan dokumen penuh, hujung taun kan, jadi kelam kabut sikit + waktu ni memang menanggung tugas seorang kawan pejabat yang baru bersalin, jadi kerja sedia ada double triple la ceritanya


dah stat nak pi menyusun barang tempat baru, terpaksa pi dulu berbanding unit yang lain, sebab admin beroperasi tanpa henti sepanjang tahun + hujung tahun ni


siap kemas, baruuuu lagiiiii... namapun terobek, la dah berterabuq semak... haha

lepas zaman-zaman mencabar angkat barang dan aktif mengemas dll tu, tiba-tiba mai satu hari kat pejabat baru ni, rasa nak kencing kerap, tak lawas ='(

Allah... dugaan, dua, tiga, pat, lima, nam kali ulang alik bilik ayaq, takmau syoq, seram sejuk bagai dah, las amik keputusan balik umah

roger babah humaira untuk beli ayaq barli, nak balik terus umah ja, sebab badan dah bagi signal tak best

drive balik menonong ke rumah... ni first time jadi gini, masa #aaraisya tak penah jadi apatah lagi waktu besa-besa tak pregnant

kawan-kawan #supportgroup kata sebab pregnant, jadi dia mai macam-macam

lain orang lain pengalaman kan - huhu

balik umah, berkampung terus dalam toilet, rasa tak mau keluaq, nak teyakpun ada... lepas kencing nak kencing lagi, bila stop, basuh, nak kencing lagi, yang ada pengalaman macam ni, musti tau apa perasaannnyaaaa =(

mak susah hati, suh babah humaira bawak pi klinik, nak pi gena klinikpun sebabnya takut sementara nak sampai tu, nak kencing lagi, pakai pad? oh no... mana selesaaaa... pad untuk period ok - hoho

minum barli pun macam tak membantu, ayaq kosong minum banyak, jadi stay la dalam toilet dulu sampai reda sikit, dekat 6jam sebelum rasa macam nak ok sikit tu

terus gerak pi klinik, lepas maghrib tu

sampai sana, tunggu turn, alhamdulillah, takdak rasa nak kencing lagi, kalau stat takut berlarutan pulak

bila nama dah panggei, bagitau kat doktor comey tu, dia tanya...

"awak pregnant ka?"

haritu test sendiri, jadi buat-buat la kata taktau kan? bagi doktor cek, konfiden sikittt... haha

"errr... tak pasti" jawab dengan muka lakonan - haha

"bila last period?"

"alamak, ada tulis dalam henpon, tapi henpon tinggai kat rumah..."

"takpa, kita cek dulu tengok, mintak bekas urine kat luaq, satgi kita tengok lain"

ok, keluaq, amik botoi urine tu, pi toilet dengan neves, bukan neves pasai nak cek pregnant, tapi takut dia jadi pulak macam tadi, trauma rasa... huhu

setel, bawak p kat kaunter balik, then tunggu doktor panggei balik

neves dia, Allah ja yang tau =(

v

v

v

lama jugak baru depa panggei sebab dahulukan kanak-kanak yang tak sihat tu, pastu baru kita...

"maaf na, banyak pulak patient kanak-kanak, tak panggei awak masuk, kot depa kacau"

"takpaaaa" kitapun senyum habeh maneh ni =P

"ok, awat pregnant, tengok test ni, dan kencing awak ni jangkitan dia dah tahap dewa tau, bukan hat biasa-biasa lagi, tengok ni warna.... bla bla bla"

panjang lebaq la dia terangggg... huhu

"kita bagi ubat untuk clearkan kencing kotoq tu, kena tau pregnant atau dak tu sebab kita nak bagi ubat yang sesuai, kalau tak pregnant senang, tapi kalau pregnant, kita nak kena jaga jantung kecik yang sedang berdegup dalam rahim tu, kesiannn dia..."

fuhhh~

"amik ubat kat kaunter, nanti dalam seminggu lagi, mai balik kat kami untuk cek balik urine dan nak scan baby, kadang baby luaq rahimpun antara sebab jadi kencing kotoq ni..."

"baikkkkk"

balik ja umah, hat payah makan ubat ni, makan ikut bebetui arahan, sebab sengsara dia ya Allah... tak terkata, bila kena bercinta dengan toilet ni, lagi seram lagi dari cirit... huhu

kalau tak pregnant, alfafa tu terbaik untuk kencing tak lawas =)

stat malam tu sampai hari-hari seterusnya, alhamdulillah dah tak jadi kencing tak lawas tu

19 Januari 2017

Sekali lagi pi klinik untuk scan dengan repeat urine test tu. Rasa konfiden sebab dah ok dah bila kencing tu

cek pun, alhamdulillah, nampak senyum manis doktor comey kata... "alhamdulillah, awak buat macam mana, clear dah urine awak ni, alhamdulillah, jom kita scan baby pulak. Ingat dah period last brapa haribulan? nak cek boleh ka dak scan"

hohoho, henpon habeh bateri, aara main sementara tunggu nama mama panggei, kalini bawak dua-dua puteri solehah tu - alamak

"jap ye doktor" keluaq pinjam charger kat kaunter cas sat, apa daaaa, macam-macam hallll

bagi boleh on sat, ok dapat tarikh then masuk bagitau balik

"ok, boleh dah ni nak scan, jom baring atas katil tu..."

dia scan tengok baby dalam rahim elok, jantung berdegup, mama yang tacing


Klinik Refflesia, Jejawi, Perlis [Dr Tinny] best beliau, kita terang sikit ja masalah, dia terang banyak punca masalah, kadang kita jawab sepatah ja, dia yang cek dan terang, macam ni konfiden sikit

ada sesetengah klinik kan, dia tunggu kita terang masalah, dia tanya2 ja, tak cek pun, terus bagi ubat

tanya kita, kita terang apa yang kita alami ja, kena la cek kot ada benda lain lagi kan... risau

bagi warga perlis, leh try pi situ, mesra kanak-kanak =)

apapun...

alhamdulillah

alhamdulillah

alhamdulillah



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

5 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

nini nini said...

Wahhh bestnya baby no 3...jaga diri jaga baby yer...semoga dipermudahkan segalanya =)

dear anies dear anies said...

bab2 mengemas tu... fuhhhh sy dah rs cm ne penatnya...

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

alhamdulillah....

shaklee _ bydiyana shaklee _ bydiyana said...

alhamdulillah,,semoga dipermudahkan urusan shbt

hainom OKje hainom OKje said...

Ha a pernah jugak rasa mcm tu. Mmg tak selesa sangat. Hakak perasan selalunya kalau kena mcm ni sebab kurang minum air. Tak pernah lagilah gi klinik ambik ubat cuma minum banyak air jer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥