Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

8
surat dah ada dalam peti

DIARI HAMIL part 3 | Demam Campak dan GDM

[THROWBACK]
NOTA: macam besa, bahasa utagha no, tak paham boleh tanya =)

dah baca entry sebelum ni?

DIARI HAMIL part 1 | kemunculan yang ketiga
DIARI HAMIL part 2 | kencing kotor a.k.a tidak lawas

Lepas selesai bab kencing tak lawas tadi, maka datangla bersusun-susun ujian untuk kehamilan kali ni, jangan stresss, senyummmm kasi manisss =')

suatu hari yang indah, aisya demam panas, lepas turun panas dia, naik la ruam macam campak tu - huhu

dengaq kata kat sekolah ada yang kena campak jugak, jadi mungkin berjangkit dengan kawan di sekolah, makanya bercutilah beliau dari rutin asal dia ke sekolah, bawak pi klinik untuk cek dan amik ubat sapu


babah humaira yang bercuti kalini jaga aisya sebab cuti dia banyak, mama masuk ja qeja macam besa

bila balik, mama amik alih la, buat sup ayam bagai, bagi si aisya makan


untuk campak, bila stat naik bintik-bintik tu, terus mandikan dia dengan campuran beberapa titik basic H dalam ayaq mandi dia.



sudah mandi, lap bagi kering elok, sapu pulak dengan herbal blend, bagi kurang gatai dia



alhamdulillah, dia pun nampak ok dan tak gatai sangat, pi klinik dapat jugak ubat sapu warna pink tu, selang seli jugak dah alang-alang doktor kasi

bila pi pejabat, kawan tanya... "is, tak amik cuti kuarantin ka?"

Allahhhh.. nama saja admin, jaga hal ehwal staf, macam mana leh lupa pasai cuti kuarantin ni no.. huhu

dah berapa hari berlalu dah pun...


pi balik jumpa doktor, dapatkan balik surat doktor kata aisya kena kuarantin tu, attach dengan borang dalam pekeliling tu - backdated

setel

jimat cuti rehat, ni kalau anak lain pulak, buat yang sama =)

banyak la tempat aisya tak leh pi, babah bawah adik saja. makanya, kesian pulak dekat dia kena duk rumah, jadi bila campak dia dah semakin kurang, bawakla dia jalan-jalan bagi adil dan saksama

mana lagi mama dia tau bawakpun

kuala perlis jadi leeerrr



bagi dia enjoy dan mama pun tak kecemas dengan tempat parking.. lapang jaaaa. ni kat masjid terapung punya pondok =)

balik layan cucuq kembung babah humaira dulu



TAPI

pada suatu hari sabtu yang damaiiiiiiii, mama perasan ada satu bintik naik kat lengan, cuak!

adakah ini namanya campak?

terus gugel campak during pregnancy - ALLAHHHH!!! Semua artikel, blog, forum seram-seram belaka cerita dia punya bahaya dia... terus bagitau babah humaira, setelah ditimbang-timbang dan difikir-fikir dengan teliti, maka petang tu jugak kami bergerak ke unit kecemasan Hospital Tuanku Fauziah (HTF)

cek bp naik tinggi sikit sebab mama neves

sat mama, sat puan eeiyss no, mohon pasrah =P

2x cek pun macam agak tinggi sikit, tunggu turn jumpa doktorpun masih lagi jantung duk dup dap dup dap bunyinya... huhu

masuk cek, baru naik dua tiga ruam campak tu, scan baby, doktor duk kol refer o&g lagi, lama jugak la sama ada nak lepas atau tahan, tapi badan puan eeiyss kuat, in syaa Allah. tengok kondisi yang macam ok tu, doktor cuma bagi ubat dan balik

fuhhh


tapi kena mai pulak untuk pemantauan campak tu, kena dapatkan date appoinment kat bahagian o&g


dapat mc dannnnn balikkkk

tangkap gambaq send kat geng opis, maklum kata cuti seminggu

seronok tak sangat, takutttt ja lebih... huhu

balik umah cepat-cepat telan B Complex shaklee untuk folic acid, make sure perkembangan bayi ok, doaaaaa sangat waktu ni, baby ok - huhu


bila free sikit, pi amik date appointment kat o&g, dapat date, depa nasihatkan untuk bukak buku merah segera, sebab bila nak mai pulak nanti, depa nak tulis dalam buku merah ja

cadang tu nak pi bukak waktu perut 12w gitu, jadi terpaksa la bukak awai


bila bukak awai, macam-macam la date la depa bagi, minum ayaq gula la, pakar zat makanan la, fisio la, disebabkan jugak terlekat appoinment dengan bahagian o&g, terpaksala maklum kat kawan pejabat yang lain perihal pregnancy ni, sebab akan selalu la puan eeiyss tu tak dak kat pejabat


HB ok

test gula, SANGKUTTTTT kalini, dugaaaannnn lagi, ALLAH nak uji, dia nak bagi sesuatu yang hebat, mana kita tau kan? jadi senyummm lagi



ni first time gula sangkut, tapi memang sejarah family ada, makan tak jaga, lekat jua la kan.... takpa, SENYUMMMM =)

b complex sebenaqnya membantu jugak dalam menukaq gula kepada tenaga, jadi jangan stoppp, makannnn

cuma kenala ikut prosedur cek gula 4x sehari tu... nak ulang alik opis - klinik tu yang letih tu

8.30 pagi

12.30 tengahari

4.30 petang

8.30 malam

huhu


jangan huhu... senyummmm

ni namanya BSP

kalau bacaannya ok, takdak merah, cek BSP ni jadi sebulan sekali, kalau lekat merah sekali, cek dia jadi 2minggu sekali, kalau merah lagi seminggu sekali, jadi kena kawal pemakanan bila nak pi cek

diulang, bila nak pi cek sajalaaaaa... haha

lain waktu?

tengok

babah buat syoq try cucuq keria pulakkkk

hari pertama try (11 Feb 2017)


nampok gula gena? haha - TAK JADI! tapi sapa nak habiskan? isteri dia ni la... ohoiiii =)

kali kedua try (12 Feb 2017)




sekali dengan anak-anak buat, kalini lembutttt sangat, jadi syoq pulak, gula pun jadi, tapi heran, cari dalam henpon tak jumpa dah gambaq... makan sampai tak hengat nak tangkap gamaknya =P

bila dah jadi, dia wat syoq buat lagi

19 Feb 2017


telah ku katakan cucuq itu manisssssss tapi demi suami tercinta HASHTAG SUPPORT tu penting - hoho

untuk menghilangkan gundah di jiwa, campak, GDM, kita balik kampungggg duluuuuu


(aara)


(aara + aisya)


(aisya)


(babah humaira)

sambil kutip cabai


(^___^)

manakala kat opis pulak, menanti hari ke besday maktok =)



sempat lagi layan... (waktu rehat hari jumaat naaaaa - bukan time bekerja - hoho)

22 Feb 2017 (BESDAY MAKTOK)



ada 3 jambangan bunga, satu dari mama, dua dari aara dengan aisya =)

01 Mac 2017


alhamdulillah, dah daftar aisya untuk ke darjah 1 dah taun depan. sat ja no masa berlalu, umuqpun dah semakin meningkat...

gabung semua dalam satu entry - haha

jangan marah haaa

layan gambaq dua beradik ni + ucu (puan eeiyss dengan ucu tu sepupu, dia sama umuq dengan aisya, jadi tak panggei maksu, bagi kiut sikit panggilan, jadi ucu)









`
jumpa lagi next entry, in syaa Allah =)

ini bukan mengidam tau... sedapppp.... hoho


ayaq jagung (^____^)




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

8 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Ana Suhana Ana Suhana said...

Semoga dipermudahkan segala urusan sis. Jaga diri :)

Liyana Anuar Liyana Anuar said...

moga semua ok ye.. :)

cuba share sikit camne cara masukkan implan & keluarkan? kena potong ke? seram ni..huhu

Liyana Anuar Liyana Anuar said...

tahniah dah bersalin! :)

Angah Angah said...

uii..mengandung ke 3 la ni....tahniah...semoga sihat-sihat selalu na...

hainom OKje hainom OKje said...

Macam mcm cerita dlm satu entri...tak tau nak komen yg mana..

Bestkan ada blog SS...satu hari nanti boleh baca balik. Bolehlah mengimbau kenangan lama gitu.

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

penuh cerita...moga semuanya baik baik saja yea...

mamapp mamapp said...

Alahai get well soon ye bahaya demam campaign masa pregnancy harap xde pape

norhidana miswan norhidana miswan said...

mmg seram la yek kalau tgk peknen kene demam campak lak... mcm2 di pikirin tkt jngkit kt bby kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥