Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

2
surat dah ada dalam peti

all about eskrem

Bila sebut pasai eskrem...ianya sesuatu yang pastinya M.A.N.I.S
bila tengat kat eskrem...puan eeiyss musti asa nak S.E.N.Y.U.M
bila dapat eskrem... asa cam xnak benti makan... 
tapi puan eeiyss makan sket2...yela takut abis cepat...
 xdela nikmat dia..ehehe...
 tapi banyak2 kali makan..kejap2 bukak fridge tu...

dulu suka bebenor
eskrem milo...(skrangpun s0ka juge...tapi dah jarang beli)
tapi witu incik hubby belikan eskrem walls (Nestle) yang sedap tu...
wahhh....
S.E.D.A.P.N.Y.E.R

tengah2 duk google gambaq eskrem wall...(eskrem yang incik hubby bli...xdan snap gambaq...hohoh)
tiba2 satu eskrem tu mencelah... gini gambonye...
skali kuaq eskrem yang sangat islamic ni...uhuuu~


eskrem toyyibah dari HPA la..hehe
insap2...kita kena memajukan ekonomi umat ISLAM...lagipun ianya jelas keHALALannya...
so..readerz outthere...plz take note k....

"Wahai orang yang beriman!, makanlah daripada benda-benda yang baik ( yang halal ) daripada apa yang telah Kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika kamu benar-benar hanya beribadah kepada-Nya"
(Al-Baqarah ayat:172)

RALAT (28 Februari 2011...09.45pm)
xtually bukan eskrem walls...
sory....bila tgk balik kat umah...produk nestle juge...la cremeria..sooo nice...
ni esnye... 
chocolate obsession...


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

AYAM GORENG BEREMPAH + sambal = yum3

assalamu'alaikum... bertemu lagi kita pada kali ini... (ada asa cam chef lak...mode n3 ikut tajuk daaa...ahaks)

atas permintaan suami terchenta...maka puan eeiyss pa wau lam wau nun jugak cari resepi...

cari...
...cari
dan cari.....

then faun dis...puan eeiyss dah buat bahan2 perap... ni tgh perap...tu yang leh mai duk taip kat blog pulaks...tiktau menjadi ka dak...tunggu petang ni la gamaknya...


ni resepi AYAM GORENG BEREMPAH...kot2 puan2 cik2 kat umah tu nak cube..hohoh

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji bawang besar (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
5 batang serai (ditumbuk)
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa

Cara nak sedia...its sooooo easy

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.

then sambal kusun...hentam sajala...ahaha

senangkan??? kan???


today is MONDAY... its 28th Februari:
LATEST UPDATE BY TODAY IS...


cuma nak bagitau...ayam berempah buat hari sabtu witu...
bau dah mantop... warna dah cantek...
tapi.....TA WAU ALIP NGA!
tAWaQ hEbiaQ...tp incik hubby coVer tu...
"hmmmm....sedapnya...buleh la tera ni...."
TediA...tQ la Abg cYg...SemangaT jUGe SkEt...Password Untuk: 
"CObA LaGiK nExT TiMe"




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

cik bintang yang cumil~

rini (25 Februari 2011)...jam 11.41pagi...
baru tengat nak jawab tag dari cik bintang sai
contest blog paling comel, cantik dan kemas

xcited bukak nak baca len dengan penuh ketelitian di blog cik bintang
sila klik header cik bintang di bawah ni...
untuk menyaksikan sebuah kebenaran yang tidak terucap..uhuuu~
huhuhu...
setelah membaca dengan machonya...


TARIKH SUDAH XPIRED!!!!! TIDAK!!!!!
sekian, terima kasih



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

im TIRED!!!

Apakah kamu mengKIRA bahwa kamu akan MASUK SYURGA? padahal belum NYATA bagi Allah orang-orang yang berJIHAD di antaramu, dan belum NYATA orang-orang yang SABAR
(Ali ’Imran : 142)

Barangsiapa yang dikehendaki Allah dengan keBAIKan maka ditimpakan UJIAN padanya
(Bukhari)

Not on a "pity-pot," nor ranting or venting... I'm just tired

I’m tired of being misunderstood,

nerves are shot,

weak – like old wood.

I’m tired of being ill,

no energy, can’t think,

losing my skills.

I’m tired of so-called friends,

stabbing me in the back,

again and again.

I’m tired of trying to make things right,

i give up – I surrender,

no will to fight.

I’m tired of seeing others in pain,

raises frustration,

drives me insane.

I’m tired of not being able to cry,

i’d melt away,

nothing left inside.

I’m tired because I can’t feel,

walking in a daze – numb

this can’t be real.

I’m tired of being “strong,”

i’m weak, i’m fragile,

its gone on way to long.

I don’t know what else to say,

i’m hoping, i’m dreaming,

i’m begging, i’m pleading,

please, take this feeling away.

Right now… I’m just tired…


(dis poem belong to Dave Harm)


hmmm...n3 kali ni adalah motivasi diri penulis atau keluhan besar yang mengundang keletihan yang melampau?

harap2 tu sebuah motivasi untuk DONT GIV UP cuz u r MUSLIM!


Alwaz KeeP iN oUR MInd DAts

~When God gives us ‘NO’
for an answer Keep in mind
that there is a much greater ‘YES’ behind it.
His ‘NO’ is not a ‘REJECTION’, But a ‘REDIRECTION’

plz dont TIRED in giving HOpe To HiM...
He Alwaz hear our prayer..insyaALLAH
You always hear my prayer

~ The Shortest Distance between
a Problem and it’s Solution is
the Distance between your Knees
and the Floor. The one who Kneels
to Allah Ta'ala can Stand Up to Anything.

mis n luv u ALLAH~



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2
surat dah ada dalam peti

FACEBLOG pulak dah....

jom ber'faceblog' pulak...ahhaaa.... disebabkan dia kaler pink...juz sooooo nice to join...

baca elok2 kata2 amanat kat bawah ni...jeng3

TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.TERIMA KASIH. kalau nak join, klik saja gambaq cute kat bawah ni:


for ols blogger...kalau ajin..jom le join ramai2..bagi meriah...insyaALLAH...




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2
surat dah ada dalam peti

taman2 ilmu: PASANGAN KAKI LETER (semanis kurma)


alhamdulillah...semalam...sempat ana luangkan masa ngan mama tgk rancangan semanis kurma di TV9... tajuk hangat dia...
PASANGAN KAKI LETER

memang menarik sebab puan eeiyss xtually kompius...membebel ke atau berleter ke kat incik hubby...puan eeiyss kan suka cakap...tapi kadang2 tu kalau diam ja...ada yang xkena pulak...hmmm...

berleter atau membebel mang tabiat orang perempuan...sebab tu kebanyakan wanita sihat...umur panjang (hidup mati mang telah ditetapkan sejak kita di alam rahim lagi)...puan eeiyss berbicara dari aspek kesihatanla... xpendam lama2...xjadi susah hati... hidup sentiasa tenang...minda sentiasa xtiv...otomatik akan mempengaruhi badan agar jadi sehat dan kuat..yeah! masyaALLAH (ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG)

nak lari sket dari tajuk asai leh?

ada ramai yang bertanya maksud sebenar perkataan masyaALLAH ni... bagi yang otak canggeh sket...maksud masyaALLAH ni leh search je kat tenet...tapi untuk pembaca blog puan eeiyss yang budiman... leh amik masa baca info ni ye...

Penggunaan "MasyaAllah" dlm percakapan seharian. kadang2 kita terpengaruh dengan Movie, terutama cerita P ramlee yang banyak menggunakan "MasyaAllah" dalam situasi yang silap. Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok , contoh ketika terlihat gambar-gambar censored atau bila anak-anak kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG . Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).

ok..berbalik kepada semanis kurma semalam... berleter untuk memperbaiki kesilapan...xde masalah...jangan berleter menjatuhkan pasangan....berleter yang menggunakan perkataan2 yang xelok atau dengan kekerasan...xmo camtu... berleterpun ada waktu2 larangan dia...

antaranya:
  • waktu pagi2 suami/isteri nak pi qeja...
  • waktu balik qeja....pasangan of coz letih...biaq suami/isteri tu makan keyang2 dulu
  • waktu makanpun jangan...xlalu nak makan satgi
  • waktu anak2 nak pi sekolah ka
  • waktu anak2 balik sekolah ka... letih..sian depa...bawak beg sekolah berat2
  • waktu pi bercuti ngan pasangan ka...
  • hmm...waktu mana lagi ye...
  • waktu tengah drive..bahaya ni...satg...hilang fokus...

cari waktu dan cara yang sesuai untuk berkomunikasi... biaq tenang2... jangan kaluit2...

sangat tertarik dengan kisah yang disampaikan tika awai2 rancangan..saidina umar

Satu hari ada seorang sahabat nak pi mengadu hal dekat Saidina Umar (waktu tu sudah menjadi khalifah) tentang bini dia yang kuat berleter... Bila sahabat tu sampai di rumah Umar, tapi semasa dia nak ketuk pintu, tiba-tiba dia terdengar yang isteri Umar sendiri pun berleter. isteri Umar berleter, tapi Saidina Umar diam sahaja. Akhirnya bila sahabat tu ketuk pintu dan khalifah pun mempersilakan dia masuk. Khalifah tanya, "Apa hal?"...Kata sahabat tu, "Wahai Amirul Mukminin. Saya ke mari tadi ni untuk mengadu hal tentang perangai isteri saya yang kuat berleter. Tapi bila saya sampai di luar rumah khalifah tadi, saya dengar yang isteri khalifah sendiri pun kuat berleter juga. Jadi, tak jadilah saya nak mengadu, sebab saya tengok isteri khalifah dengan isteri saya, sama saja."...apa jawapan Umar? Umar jawab, "Wahai sahabat ku, kenalah sama kita fikir tentang isteri kita. Kerana isteri kita inilah yang melayan kita di tempat tidur. Dan isteri kita nilah juga yang membasuh pakaian kita. Dialah juga yang menjaga harta kita bila kita takdak di rumah. Apalah salahnya kita diam sekejap bila isteri kita berleter. Kita perlulah hargai tugasnya yang besar ini dalam mengurus rumahtangga, mendidik anak-anak dan lain-lain lagi.

Subhanallah... subhanallah...subhanallah...
nak jadi isteri yang hebat...sukar sangat asanya... sayunye bila dihamparkan dengan kisah2 sebegini...hebatnya umar..hebatnya siapa yang menjadi isteri khalifah terbilang itu...

doa...doa...doa... agar kita juga hebat...suami kita lebih2 lagi hebat...
akhir siaran...ustazah ada kongsi ayat untuk kita amalkan... untuk ayat doa 1, kena baca then hembus perlahan2 kat tengkuk suami kita... penuh kasih sayang apabila dia tidur malam2 tu...ehehe...puan eeiyss? tidur dulu dari suami kot...cana tah nak buat...xpe...usaha perlu ada...insyaALLAH...hehhe

ayat yang kedua tu baca afta solat 5waktu...jadikan amalan...

ANDA BUAT ANDA DAPAT

Ayat doa 1: Untuk melembutkan hati pasangan (Baca 7 kali)



Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu mereka mencari lain dari agama Allah? Padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, samada dengan sukarela ataupun terpaksa dan kepadaNyalah mereka dikembalikan. Surah Ali Imran, Ayat 83

Ayat doa 2: Untuk memperkuatkan, menyabarkan diri


Mereka juga ialah yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: Bahawa kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun kepadanya. Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: Cukuplah Allah untuk (menolong) kami dan Dia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami). Surah Ali Imran, Ayat 173

Wallahuta'ala a'alam
sama2 berkongsi...kalau ada kesilapan leh tegur di ruangan komen...insyaALLAH

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2
surat dah ada dalam peti

taman2 ilmu: kitab syamail muhammad pisod I

Buku ini ialah himpunan hadis oleh Imam al-Tirmizi tentang Rasulullah s.a.w dalam 5 aspek kehidupan Baginda iaitu:


Fizikal: Tanda kenabian, rambut, uban, celak, berbekam, pakaian, aksesori, kasut, sandal, cincin, pedang, baju besi, pelindung kepala,serban, dan tempat tidur.

Perilaku: Cara berjalan, duduk, bersandar, bertopang, tidur, makan, jenis roti, lauk, gelas minum dan buah-buahan.

Ibadah : Wuduk, doa, wangi-wangian, solat dhuha, solat sunat dirumah, puasa dan membaca Al-Quran.

Perhubungan & Akhlak: Berbicara ketawa, bergurau, bersyair, berbual, bersifat tawaduk, rasa malu dan tangisan.

Penghidupan :Nama-nama Rasulullah, penghidupan, usia,
kewafatan, warisan dan mimpi melihat Rasulullah.


waktu maghrib semalam telah masuk 14rabiulawal1432h. Incik hubby yang cumil ajak dating kat taman ilmu. Dengaq kuliah ustaz yussaine yahya afta maghrib. Disebabkan amai sangat ahli keluarga yang bakal dibawak bersama, maka kami lewat banyak jugakla sampai di sana...Ramai..subhanallah

Rasa teruja even xdak buku tersebut...juz da beginning...nak cuba menerobos masuk, tapi xterdaya... mang sangat sesak...sangat2 sesak...mujuq ada jugak kerusi, cukup2 untuk kami berempat...ana, mak, maksu n si cumil nabila... tapi las2 minit ada sorang makcik tu datang...xde tempat duduk, si kecil nabila mengundur ke belakang...memberi ruang...

xbes sangat sebab xleh tgk muka murobbi tu...xsampai zouq dia...huhu...lagipun dah nak dekat akhir2 ceramah dah...tanpa buku mang terumbang ambing sketla...sebab syarah refer dari buku tersebut...xpela...dapat jugak sket2..semalam di muka 157 kalau xsalah pendengaran ana...insyaALLAH...ada rezeki...minggu depan kita cuba lagik...

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

❤❤❤HANTU KAK LIMAH pulak❤❤❤



witu masa awai2 kuaq macam xtingin nak amek tau...
tapi bila rating nek...then amai komen kata laawak...
uisshhh....xleh jadik...
nak kena tgk kak limah nih...

tapi masa berarak pergi...last2 lupa camtu ja...
duk xduk...kat opis riuh rendah ngan trade mark 'ce ceghite...'
pusing2 kat meja kengkawan...jumpa la depa dah donlod....
apa lagi..cepat2 amik pendrive...
sep masuk...jeng3
benda free.....muahahahahaha



lagu paling best abad ni...
enjit2 semuit....hohohohohoh


gambaq atas ni yang syok ni...
benti tgh jalan...xsited tgk kek...sian dia...ish ish ish


SINOPSOS dia...eh sinopsis leh tgk kat bawah nih:

Kesinambungan filem ‘Zombi Kampung Pisang’ bakal diteruskan dengan ‘Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah’. Masih mengekalkan genre komedi seram, filem ini bakal menampilkan kejutan demi kejutan.

Husin yang telah lama bekerja di Singapura mengambil keputusan balik ke kampung halamannya, Kampung Pisang. Apabila pulang ke rumahnya, Husin hairan melihat perangai pelik jiran sebelah rumahnya,

Kak Limah yang langsung tidak bercakap dan rambut yang mengerbang semacam. Dia juga mengalami kejadian menakutkan ketika mahu tidur. Husin bergegas ke warung Pak Munawer, lalu menceritakan kepada orang-orang kampung yang mungkin Kak Limah sudah menjadi hantu.

Abi Hurairah juga setuju dengan pendapat Husin kerana beliau juga mengalami peristiwa pelik ketika melihat Kak Limah di kawasan kubur.

Pak Jabit yang memang bengang dengan Husin (kerana memutuskan ikatan kasih dengan anak gadisnya, Che Nin), menuduh Husin adalah pembawa nasib buruk kepada Kampung Pisang. Sebelum ini keadaan aman damai, sebaik sahaja Husin muncul, keadaan kembali kacau bilau.

Pak Abu mencadangkan agar mereka menyiasat apa yang berlaku sebenarnya. Beramai-ramai mereka ke rumah Kak Limah. Mereka menemui mayat Kak Limah yang hampir reput. Namun, setelah pengebumian jenazah Kak Limah, kampung mereka masih dihantui makhluk misteri di tengah-tengah malam.

Pelbagai bomoh dipanggil untuk menghalau hantu, malangnya tiada satupun bomoh yang berjaya menghalau hantu tersebut. Hantu apakah itu sebenarnya? Siapa yang berjaya menghurai misteri hantu Kak Limah tersebut? Temui jawapannya dalam ‘Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah.


bila dah tgk...mula2 xbes pun... xasa nak gelakpun...
myb stat tgk sensorang...mang xdak feel...
pastu tgk ngan kak mayat kat opis...
tgk sekerat...cam bes ja dapat gelak ramai2...
xabis lagi ni...
balik ajak incik hubby la pulak tgk sekali..
tu pun kalau beliau mau la...

~hohohohh~

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥