Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

3
surat dah ada dalam peti

INI SEBENARNYA YANG TERJADI... episod II




Dalam kereta bincang lagi...

henpon memang tak lepas, gugel sangat membantu. Kami rancang singgah ke Zoo Taiping untuk Night Safari!!!

bagi anak-anak tengok binatang malam-malam, naik kereta api... gugel time tutup, nampak macam sempat

jadi, terus gerak ke sana

Lepas daripada penang tu, terus je pasang gugel map

TURN LEFT

TURN RIGHT

CONTINUE STRAIGHT

!!!

ikut je dengan tabahnya apa yang dia cakapkan tu~ huahuahuhuahuhaua (^___^)

dah semakit kelam lorongnya bila keluaq dari highway~ macam takut salah jalan tapi takkan zoo nak letak tengah bandar pulak, dulu sebelum kawen ada pernah p, tapi orang bawakkan, siang pulak tu, jalan? harap maap lerrr~ mana nak ingat, dalam perlis pun leh sesat, nak ingat jalan zoo tu?

hohoho~

akhirnya sampai dengan jayanya. orang pun takdak, keretapun ada dua tiga bijik~ muehehehehehe

tak meriah bila p waktu bukan cuti~ kedai pun tutup


macam kompius ja nak masuk, tapi kaunter tiket bukak! beli tiket, tunggu keretapi, takdak sapa~ kami ja.. huhu~ dalam 7 minit kemudian ada la dua lagi family. Alhamdulillah, takdak la sunyiii sangat kannnnn



Bila naik keretapi .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

***diam tak terkata

hmmmm

bawak la anak-anak mai waktu siang na

kbai! (T____T)

dah dekat kui12 jugak, lepas salin pamperz aara ngan aisya tu~ kami gerak ke KL


Sian babah, musti letih (T___T)

kami tak rest, jalan terussss ja

keluaq dari zoo terus ja amik highway dan kembali semula ke perjalanan kami yang asai~ K L

mama pun dah tak tahan mata sebenaqnya, nak teman babah. dah bopa kali terlelap, tapi telinga 24hous setting untuk dengaq kalau-kalau babah menguap! hohoho

bila dengaq ja, terus bangun urut

"is, xyah urutla...."

***sentap

"pasaipa???" ada nada nak teyak di situ, tapi di kontrol sebab mak ikut sama (^__^)

"is urut pelan, tak rasa apa pun~"

"oooo..., benti dulu la bah. rest"

"memang kena benti, tangan babah dah tak kuat pegang stereng ni. ngantuk"

kami benti tiduq dua kali sebelum lepas subuh dari rnr sungai buloh tu nak terussss amik signboard PUTRAJAYA/KLIA

senang***

sampai area tu, puan eeiyss yang tunjuk jalan ikut signboard mana~ besa duk sana sat, jadi le leh tolong tunjuk tanpa bantuan puan gugel left left right straight tadi

haha

...bersambung

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0
surat dah ada dalam peti

INI SEBENARNYA YANG TERJADI... episod I

Selapas 5 tahun merancang~~~

Dari awai perkahwinan sebenaqnya merancang untuk bercuti

tapi tak pernah nak menjadiks

macam-macam tempat kami gugel nak pi, tapi Allah tak izin lagi

Akhirnya Allah izin waktu anak dah dua (^___^)

waktu ada depa pun memang banyakkk kali merancang dengan teliti termasuk bajet yang perlu dikeluarkan, tapi TAK MENJADIK

apa yang kami buat, pejam mata teruskan ja untuk kali ni TANPA PERANCANGAN

Kita ke KL, umah paktih, kendian tiduq sana dua malam, pi Nilai 3 cari baju raya then balik singgah Bukit Merah, tiduq semalam di bukit merah dan pagi-pagi bagi anak-anak enjoy main ayaq, petang balik rumah

apa yang terjadi sebenaqnya???

v

v

v

v

v

v

v

hmmmm

secara mengejutnya selepas babah humaira sangat bz kat tempat qeja sepanjang bulan ni dan bulan2 yang sebelumnya, kami secara mengejut membuat permohonan cuti isnin dan selasa (25 dan 26hb Mei 2015) 

Kena cepat sebelum cuti sekolah bermula~ dapat p weekday untuk elakkan kesesakan danpenjimatan bajet.

CUTI LULUS

kami memang jarang bercuti, cuti babah humaira langsung tak berusik, ada sehari dua yang kami amik masa aara dengan aisya demam awai tahun dulu...

JUMAAT | 22 Mei 2015

jadi, jumaat malam pi shoping barang yang tak cukup, packing barang


tapi yang di cari tak jumpa~

SABTU | 23 Mei 2015

esoknya dengan keputusan yang sangat mengejut kami gerak ke Padang Besar untuk cari barang dan baju baru sikit untuk pakai p bejalan~ ***semangat

haha

Padang Besaq bukak dalam pukui10, bajet nak gerak awai, tapi dengan dua orang puteri ni, lari sana lari sinik, jadi ler pukui 10 jugak baru gerak...


(((banyak gambaq perjalanan takdan snap sangatpun... uhuuuu)))



pi beli barang, bila bawak dua orang puteri tu, mata xleh leka tengok barang, habis semua benda depa nak kutip dan lari sana sini

***berpeluh

huwaaaaa!!! letih, jadi la pukui 2 jugak kami leh gerak balik. Dalam kereta ja rancang semua, sampai rumah, kami kemas barang, babah akan keluaq pi servis kereta dengan beli buah pelam harum manis untuk buah tangan kat paktih se'family'

sampai ja kat umah, terus kami solat+kemas semua barang yang nak angkut, dengan myv cumil itew~***pengsan tengok barang kami

tunggu babah balik, tak balik lagi, jam dah nak dekat pukui4, ada kenduri umah sedara yang kami kena singgah sebelum bertolak p

dah pukui4, dia balik, gtau buah pelam tak elok dekat jabatan pertanian, dah tinggai yang tak best, jadi rancangan di ubah lagi, sebelum gerak p, kami kena pi cari buah kat bukit bintang, perlis (under jabatan pertanian jugak ni) cuma lokasi berbeza.  then beli susu dengan beg galas aisya, dia duk bising nak beg sekolah warna pink ***mama pengsan lagi 

dah beli beg aisya, otomatiknya akan beli secara berkembar... untuk aara jugak

susu pun dah abis stok, jadi alang-alang beli beg japgi, beli susu sekali

Kenduri terpaksa sangat xdapat nak p, lewattt sangat jugak cetanya, jadi kami terus gerak lepas asar ke Bukit Bintang, Perlis untuk cari buah pelam, tambah lagi ruang qeta yang semakin mengecik tu, terusssssss ke kangaq untuk beli beg+susu

dah dapat beg~ (sebenaqnya susu lupa beli pada ketika ini)

tengok jam dah 6 petang lebih~

terus kami gerak ke KL


Bismillahirrahmanirrahim


...bersambung






Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

4
surat dah ada dalam peti

Cucuq Peneram Babah | h o h o h o

Balik qeja 2minggu lepas, tetiba babah bawak balik segala macam jenis tepung. Katanya dia tiba-tiba teringin nak makan peneram~ orang perlis panggei peneram, orang negeri lain panggei apa no? (^___^)

Dia kata dah tanya resepi kat MakTam dah resepi peneram, jadi dengan penuh semangatnya dia pi dapuq teruih buat, sebab peneram ni rupanya tak boleh goreng terus, kena peram jugak no

~~~sunyi sepi kat dapuq

kedengaran suara merdu aisya ja yang penuh dengan soalan kaji selidik dia atas perilaku babah dia, manakala aara pulak hanya dengaq bunyi-bunyian katok nu, katok ni, bukak tutup peti ais

~~~sunyi sepi lagi

pi jenguk kat dapuq tengok bahan dah nak hampir siap, tugas mama hanyalah tunggu nak tangkap gambaq masuk ig (instagram~hohoho)

pulun tangkap~~~

pastu malam tu goreng....

....

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

***gambaq ilang (T____T)

keras kedekiang! baling dinding pun boleh retak... hohoho~

tak berputus asa, nak belajaq kena berguru jugak, tak leh dengaq petua thru henpon ja, nak pi kat maktam, dia jauh, jadi pi umah ngah (^___^)

maka bermulalah pembelian bahan semula dengan penuh gigihnya...

sampai ja umah ngah terus duk bersila tuang bahan






warna dah ada... lepas tu kena uli


lepas tu tunggu malam sikit baru goreng, tapi balik umah kami macam besa, tak nyempat dah. Jadi terus goreng sikit~ hmmmmmm

hmmmmm lagi (T____T)

keraih 




masih sama~cuma rapuh dan boleh dimakan berbanding buat dengan tak berguru (^___^)

tambah ayaq sket, gugel kata ayaq hangat (panas) atau suam...

try pun sama

esok buat lagi, tambah lagi ayaq, pun sama

pasrahhhh (T____T)

nanti pi blajaq lain (T____T)

tak jadi jugak...

oleh yang demikian, layannnn gambaq siMerah Humaira yang semakin banyak cakap, semakin banyak bertanya, dan si aara yang pemalu... hoho

payah sungguh nak tangkap gambaq depa dua la ni

siMerah Humaira

dah nak masuk 4 tahun 12.12.15 ni



dengan maktok

jalan-jalan di waktu petang

aara pun dah besaq dah

dah nak masuk 3 tahun 5h januari tahun depan (^___^)

jarang buh gambaq mama~atas moto dengan babah ngan aara kat dalam raga depan (^___^)
jumpa lagi next post in syaa Allah

tq sudi menziarah dan membaca di Teratak ambo

xoxo

nak oder shaklee leh direct wasap puan eeiyss na ---> 0175777137


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2
surat dah ada dalam peti

SHAKLEE PERLIS | Y.E.S! YES is YES (^___^)

Mei hingga Oktober,

.
.
.

Bukan takat FREE Vita-Lea (^___^)

TAPI

Shaklee perkenalkan YES

Young Entrepreneur System

Bukan takat yang berminat untuk berbisnes dengan shaklee, tapi set-set yang YES tawarkanpun sangat gempaks

1. YES : Healthy PreNatal (Set Kehamilan)


2. YES : Healthy Postnatal (Set Berpantang)


3. YES : Healthy Fitness Set ( Cinch Cafe Latte - 2tong)


4. YES : Healthy Fitness Set ( Cinch Chocolate - 2tong)


5. YES : Healthy Fitness Set ( Choco dan Cafe Latte)


6. YES : Healthy Fitness Set ( Vanila dan Cafe Latte)


7. YES : Healthy Fitness Set ( Vanila dan Choco)


8. YES : Healthy Young Living


Sebenaqnya lagi satu poster untuk | YES : Healthy Fitness Set ( Cinch Vanila - 2tong) | tertinggai~ hoho

Tapi ada ja pilihan tu (^___^)

apa yang menarik sangat set YES ni berbanding set berpantang biasa yang boleh pilih nak yang mana satu tu?

YES ni istimewanya di ---> 017-577 7137 (eeiyss) baru leh ceta (^___^)





Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

1
surat dah ada dalam peti

SHAKLEE PERLIS | Nak Kasi Vita-Lea Iron Formula FREE bulan ni!

F.O.C. Vita-Lea (May-Oct'15)

Sebagai meraikan 100 tahun Vita-Lea


Multivitamin pertama di dunia

Shaklee nak share kebaikan dengan kita semua melalui pemberian secara PERCUMA bagi mereka yang mendaftar keahlian Shaklee bulan ni sampai la oktober 2015 ni bersama pembelian satu produk atau lebih.



Vita-Lea RM95 ni dapat free walaupun beli herbalblend yang beharga RM29

Sangat untung. Kami dulu daftar ahli, dapat starter kit semata tau~ tapi anda, anda, dan anda semua sangat bertuahhh. Puan eeiyss nak terang pasai YES promotion bulan ni. Banyak sangat kelebihan jadi ahli khas untuk YES punya sistem ni


Memang Shaklee nak bagi sesuatu untuk anda yang minatttt bidang bisnes. Shaklee tawarkan YES sempena bulan2 GST (baca Get Shaklee Today) ni (^___^)

tapi next post na (^___^)

ni nak terang apa yang bes sangat Vita-Lea yang Shaklee nak bagi khas untuk semua rasa kebaikan dia ni...

v

v

v

v

v

v

v

FAKTA VITA-LEA #TSFI001

Vita-Lea merupakan vitamin pertama yang dicipta di dunia pada tahun 1915. Nama asalnya ialah Vitalize-Mineral. Dicipta oleh pengasas Shaklee iaitu Dr Forrest C. Shaklee. Perkataan Vita-Min pun singkatan dari Vitaliza-Mineral. So, perkataan vitamin yang kita duk guna tu, dari situ la asai usui dia (^___^)

Bentuk dia? Bukan macam tablet la ni, dia liquid dalam botoi. Bila dah ada peningkatan teknologi tu yang berubah kepada tablet mudah ubah yang dikenali sebagai...

VITA-LEA



FAKTA VITA-LEA #TSFI002


Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran.

12 vitamin dan 7 mineral seperti RDA. Formula Vita-Lea sangat komprehensif dan seimbang.


FAKTA VITA-LEA #TSFI003

2 Tablet Vita-Lea bersamaan 40 jenis lauk. Tak bermakna jugak kita tak perlu makan dah. hohoho

Makan, jangan tak makan no, ni khasiat makanan tambahan (^___^)




FAKTA VITA-LEA #TSFI004

Tablet multivitamin paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia

Mineral di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas usus kecik

Kalau ada Vita-Lea kat rumah, cer try buh dalam ayaq tengok, bopa lama dia amik masa untuk larut (^___^)



Tengok apa jadi...


FAKTA VITA-LEA #TSFI005

Semua orang perlukan Vita-Lea, sebab? dia suplement asas. Kanak-kanak pun boleh ambik, tapi Vita-Lea For Children la (^___^)



 Istimewanya Vita-Lea ni, dia serap sangatttttt pantas dalam tubuh kita tu...

Vita-Lea jugak mengandungi teknologi salutan micro. Dia bukan sebarang multivitamin biasa sebab Vita-Lea menjalani 340 ujian kawal mutu...

dan yang paling syoq, harga sangat berpatutan RM95.00 (^___^) ***rujuk #empayarTSFI untuk tawaran ---> 0175777137


FAKTA VITA-LEA #TSFI006

Pengambilan secara berterusan selama setahun mampu mengurangkan risiko sakit sebanyak 65%

Rajinkan diri ambik suplemen, In Syaa Allah JARANG kita ke hospital (amin)


FAKTA VITA-LEA #TSFI007

Vita-Lea merupakan salah satu rahsia Tun Mahathir kekal sihat di usia emas.

...sebenaqnya ramaiii lagi pemimpin-pemimpin dan mereka yang terkenal di dunia ini memilih Shaklee sebagai suplemen depa. Shaklee ta perlukan duta kerana kualiti dia dah terbukti (^___^)



250 juta USD dilaburkan untuk ujian klinikal dan RnD. Semua kita menikmati satu produk yang berkualiti, selamat dan semulajadi

In Syaa Allah


FAKTA VITA-LEA #TSFI008

Vita-Lea ada iron element. Sangat disyorkan buat ibu hamil yang anemia dan mereka yang mengalami luka pendarahan besar.

Penutup Vitalea ni lain tau dari penutup botoi Shaklee yang lain. Lebih kedap sebab unsur iron atau zat besi yang mudah teroksida...

Contohnya besi mudah berkarat bila didedahkan di udara


FAKTA VITA-LEA #TSFI009

Vita-Lea telah dipilih oleh Center For Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000


FAKTA VITA-LEA #TSFI010

Biasanya orang yang malas-malas nak makan vitamin banyak-banyak, Vita-Lea adalah pilihan yang terbaik sebab dia MULTIVITAMIN. Complete semua ada dalam tu dah.

FAKTA VITA-LEA #TSFI011

Dalam Vita-Lea ada pottasium. kekurangan pottasium dalam badan buat kita selaluuuuu lapaq dan suka mengunyah makanan ringan~ ini saya (T___T) (Food Craving). So, dia sangat bantu orang-orang yang nak diet untuk elakkan food craving tadi

habissss FAKTA (^___^)

Kita tengok kelebihan dia pulak 

  • Penambah tenaga segera, mengurangkan keletihan, menambahkan kecergasan tubuh dan kekuatan mental ibu-ibu
  • Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran
  • Penting untuk pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, hormon dan menjaga kesihatan tiroid
  • Melengkapkan nutrisi bagi mereka yang sukar mendapatkan diet yang seimbang atau mempunyai sakit seperti anemia, pengamal vegetarian
  • Membantu meransang proses metabolisme badan
  • Melambatkan proses penuaan
  • Melindungi fungsi organ seperti hati, jantung dan buah pinggang


Nanti kita share lagi. Nak share pasai promotion YES yang best tu lagik

Harap tak jemu menjenguk Teratak Puan Eeiyss ni (^___^) xoxo



rujukan: http://dasyifa.blogspot.com/2015/02/fakta-menarik-tentang-vita-lea-shaklee.html (TQ dear)






Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

10
surat dah ada dalam peti

MAMA, nak pakai baju 'ti du ak'

Aisya, dah besaq dah~ rasa macam baru ja update pasai dia waktu kecik dulu~

dari lahir, sampai dia nyuluq, merangkak, baru nak buleh berjalan, sampailaaa jadi besaq macam ni, mak dia qeja update kat blog ja (^___^)

Sampai time aara~ mak dia dah xbopa rajin sebab duk mengawai depa dua tu (^___^)


siMerah Humaira dah nak masuk 4 tahun~ next yer dah nak antaq ke tadika. In Syaa Allah

rambut??? Dia tak kasi potong

nak macam repunzel katanya


dia tengok ceta tangled haritu~ dia takut sakittt bila potong (^___^)

takpalah nak, mama memang suka rambut panjang tu (^___^)

adik? 2 tahun dah tapi rambut takmau panjang lagi... Dua-dua ni, sejak bercukur dulu, xpernah potong lagiks ;)









dua-dua ni anak syuga mama ngan babah yang disayangi. Moga jadi anak yang solehah kelak, jadi kakak dan adik yang cemerlang dunia cemerlang akhirat (^___^) amin

.

.

.

.

.

eh!

tersasar dari tajuk. Duk ingat nak gitau, aisya tetiap malam musti suruhkan pakaikan dia baju tiduq.

tapi perkataan tiduq yang puan eeiyss selalu cakap tu, dia lagi tragisss... tiii  duu   arkkk

macam sengaja ja di tekan-tekankan... tapi bila difikir-fikirkan, memang puan eeiyss rajin wat loghat. sengaja di pekatkan... 

contoh : ish, sakit lutuitnyaaaa... ha gitu, tak sangka depa duk dengaq dan apply dalam pertuturan depa... hohoh~

sambil tanya kat babah humaira,

next time kita kena stat cakap bahasa baku dah tau~

saya perlu ke 'bang' (bahasa baku untuk bank) untuk pengeluaran wang. saya akan pulang sebentar lagi. (sambil tunduk hormat) ***gelak dalam perut

aduhai~

apapun, tanpa kalian, senyum tak mungkir terukir. chewah! moga kita semua berkumpul bersama di Jannah~ Allahu (T___T)

ok dulu hari ni, jumpa lagi na semua! Assalamu'alaykum 

(^____^) xoxo

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (12) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥