Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

0
surat dah ada dalam peti

QC BAHAN MENTAH satu pembongkaran

QC = QUALITY CONTROL = KAWALAN KUALITI
Ana pasti semua kilang mempunyai QC yang tersendiri yang mana ianya adalah satu jawatan yang amat penting bagi sesebuah organisasi untuk memastikan produk yang dikeluarkan adalah mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat.



Bagi QC Bahan Mentah pula, mereka ni berperanan dalam memastikan bahan mentah yang sampai itu dalam keadaan yang memuaskan dan mengikut kehendak pihak syarikat. Contohnya bagi sebuah kilang yang mengeluarkan produk berasaskan makanan atau minuman, bahan yang sampai sama ada gula, kotak, plastik yang di’order’ mengikut spek yang telah ditetapkan. Jika ada pengujian makmal pula, bacaan yang diambil haruslah bersamaan dengan julat yang telah ditetapkan.

Erm... faham tak?
Sebanarnya, ruang lingkup kerja ini amat menarik untuk dibongkarkan. QC ni dibawah seliaan Research and Development Department (R&D Department). Dalam setiap kerja yang dilakukan oleh QC ini mempengaruhi pengeluaran kepada pelanggan dan mempengaruhi pembelian daripada pembekal. Jadi, tugas QC ni tak boleh dipandang ringan. Ini kerana jika terdapat sebarang aduan daripada pihak pelanggan haruslah ditanggung oleh pihak QC. Jadi kerja yang dilakukan sebelum pengeluaran dilakukan, haruslah teliti dan berhati-hati. Sedikit kecuaian akan mengundang padah. Hehe...

Kalau nasib kurang baik, silap2 leh kene saman. Mana tau, customer makan atau minum keluaran kita sakit perut...? segalanya mungkin...

Jadik, sebelum menjadi seorang QC, anda semua harus mempunyai persediaan mental dan fizikal yang mantop. Mungkin ini bukan kerjaya pilihan bagi graduan2 yang punya kelayakan dalam bidang yang dipilih, tapi bagi yang mengejar pengalaman atau yang sukakan cabaran, let’s try! Tapi yang memang duk mencari keja, tiba2 dapat jawatan tu, persediaan rapi perlu dilakukan...

Apapun kerjaya kita, yang penting kita harus melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan dengan penuh dedikasi dan amanah. Kerana ketelusan kita dalam melakukan sesuatu menggambarkan peribadi muslim yang terindah kepada musuh Islam yang kian maju menimbusi kejayaan umat Islam amnya. Sukar nak mencari suasana kerjaya yang dipenuhi dengan suasana yang mendidik jiwa nih... tapi ada satu tempat kalau antum/na berminat...

Ana akan kupas lepas ni eh? K, syukran ilaik bagi yang sudi membaca!

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥