Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

2
surat dah ada dalam peti

taman2 ilmu: kitab syamail muhammad pisod I

Buku ini ialah himpunan hadis oleh Imam al-Tirmizi tentang Rasulullah s.a.w dalam 5 aspek kehidupan Baginda iaitu:


Fizikal: Tanda kenabian, rambut, uban, celak, berbekam, pakaian, aksesori, kasut, sandal, cincin, pedang, baju besi, pelindung kepala,serban, dan tempat tidur.

Perilaku: Cara berjalan, duduk, bersandar, bertopang, tidur, makan, jenis roti, lauk, gelas minum dan buah-buahan.

Ibadah : Wuduk, doa, wangi-wangian, solat dhuha, solat sunat dirumah, puasa dan membaca Al-Quran.

Perhubungan & Akhlak: Berbicara ketawa, bergurau, bersyair, berbual, bersifat tawaduk, rasa malu dan tangisan.

Penghidupan :Nama-nama Rasulullah, penghidupan, usia,
kewafatan, warisan dan mimpi melihat Rasulullah.


waktu maghrib semalam telah masuk 14rabiulawal1432h. Incik hubby yang cumil ajak dating kat taman ilmu. Dengaq kuliah ustaz yussaine yahya afta maghrib. Disebabkan amai sangat ahli keluarga yang bakal dibawak bersama, maka kami lewat banyak jugakla sampai di sana...Ramai..subhanallah

Rasa teruja even xdak buku tersebut...juz da beginning...nak cuba menerobos masuk, tapi xterdaya... mang sangat sesak...sangat2 sesak...mujuq ada jugak kerusi, cukup2 untuk kami berempat...ana, mak, maksu n si cumil nabila... tapi las2 minit ada sorang makcik tu datang...xde tempat duduk, si kecil nabila mengundur ke belakang...memberi ruang...

xbes sangat sebab xleh tgk muka murobbi tu...xsampai zouq dia...huhu...lagipun dah nak dekat akhir2 ceramah dah...tanpa buku mang terumbang ambing sketla...sebab syarah refer dari buku tersebut...xpela...dapat jugak sket2..semalam di muka 157 kalau xsalah pendengaran ana...insyaALLAH...ada rezeki...minggu depan kita cuba lagik...

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Hamba ALLAH Hamba ALLAH said...

alhamdulillah..nnt dtg awal sket ya..bru dpt tgk muka murobbi... rabu depan ada kuliyah ustaz jemputan sempena maulid nabi dtg yer..

sanisahsabu sanisahsabu said...

insyaALLAH...
moga lebih2 awai datang2...
lebih2 berkat....
nak kejaq ilmu bermanfaat ni banyak halangan kadang2 tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (12) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥