Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

2
surat dah ada dalam peti

taman2 ilmu: PASANGAN KAKI LETER (semanis kurma)


alhamdulillah...semalam...sempat ana luangkan masa ngan mama tgk rancangan semanis kurma di TV9... tajuk hangat dia...
PASANGAN KAKI LETER

memang menarik sebab puan eeiyss xtually kompius...membebel ke atau berleter ke kat incik hubby...puan eeiyss kan suka cakap...tapi kadang2 tu kalau diam ja...ada yang xkena pulak...hmmm...

berleter atau membebel mang tabiat orang perempuan...sebab tu kebanyakan wanita sihat...umur panjang (hidup mati mang telah ditetapkan sejak kita di alam rahim lagi)...puan eeiyss berbicara dari aspek kesihatanla... xpendam lama2...xjadi susah hati... hidup sentiasa tenang...minda sentiasa xtiv...otomatik akan mempengaruhi badan agar jadi sehat dan kuat..yeah! masyaALLAH (ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG)

nak lari sket dari tajuk asai leh?

ada ramai yang bertanya maksud sebenar perkataan masyaALLAH ni... bagi yang otak canggeh sket...maksud masyaALLAH ni leh search je kat tenet...tapi untuk pembaca blog puan eeiyss yang budiman... leh amik masa baca info ni ye...

Penggunaan "MasyaAllah" dlm percakapan seharian. kadang2 kita terpengaruh dengan Movie, terutama cerita P ramlee yang banyak menggunakan "MasyaAllah" dalam situasi yang silap. Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah" ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok , contoh ketika terlihat gambar-gambar censored atau bila anak-anak kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG . Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).

ok..berbalik kepada semanis kurma semalam... berleter untuk memperbaiki kesilapan...xde masalah...jangan berleter menjatuhkan pasangan....berleter yang menggunakan perkataan2 yang xelok atau dengan kekerasan...xmo camtu... berleterpun ada waktu2 larangan dia...

antaranya:
  • waktu pagi2 suami/isteri nak pi qeja...
  • waktu balik qeja....pasangan of coz letih...biaq suami/isteri tu makan keyang2 dulu
  • waktu makanpun jangan...xlalu nak makan satgi
  • waktu anak2 nak pi sekolah ka
  • waktu anak2 balik sekolah ka... letih..sian depa...bawak beg sekolah berat2
  • waktu pi bercuti ngan pasangan ka...
  • hmm...waktu mana lagi ye...
  • waktu tengah drive..bahaya ni...satg...hilang fokus...

cari waktu dan cara yang sesuai untuk berkomunikasi... biaq tenang2... jangan kaluit2...

sangat tertarik dengan kisah yang disampaikan tika awai2 rancangan..saidina umar

Satu hari ada seorang sahabat nak pi mengadu hal dekat Saidina Umar (waktu tu sudah menjadi khalifah) tentang bini dia yang kuat berleter... Bila sahabat tu sampai di rumah Umar, tapi semasa dia nak ketuk pintu, tiba-tiba dia terdengar yang isteri Umar sendiri pun berleter. isteri Umar berleter, tapi Saidina Umar diam sahaja. Akhirnya bila sahabat tu ketuk pintu dan khalifah pun mempersilakan dia masuk. Khalifah tanya, "Apa hal?"...Kata sahabat tu, "Wahai Amirul Mukminin. Saya ke mari tadi ni untuk mengadu hal tentang perangai isteri saya yang kuat berleter. Tapi bila saya sampai di luar rumah khalifah tadi, saya dengar yang isteri khalifah sendiri pun kuat berleter juga. Jadi, tak jadilah saya nak mengadu, sebab saya tengok isteri khalifah dengan isteri saya, sama saja."...apa jawapan Umar? Umar jawab, "Wahai sahabat ku, kenalah sama kita fikir tentang isteri kita. Kerana isteri kita inilah yang melayan kita di tempat tidur. Dan isteri kita nilah juga yang membasuh pakaian kita. Dialah juga yang menjaga harta kita bila kita takdak di rumah. Apalah salahnya kita diam sekejap bila isteri kita berleter. Kita perlulah hargai tugasnya yang besar ini dalam mengurus rumahtangga, mendidik anak-anak dan lain-lain lagi.

Subhanallah... subhanallah...subhanallah...
nak jadi isteri yang hebat...sukar sangat asanya... sayunye bila dihamparkan dengan kisah2 sebegini...hebatnya umar..hebatnya siapa yang menjadi isteri khalifah terbilang itu...

doa...doa...doa... agar kita juga hebat...suami kita lebih2 lagi hebat...
akhir siaran...ustazah ada kongsi ayat untuk kita amalkan... untuk ayat doa 1, kena baca then hembus perlahan2 kat tengkuk suami kita... penuh kasih sayang apabila dia tidur malam2 tu...ehehe...puan eeiyss? tidur dulu dari suami kot...cana tah nak buat...xpe...usaha perlu ada...insyaALLAH...hehhe

ayat yang kedua tu baca afta solat 5waktu...jadikan amalan...

ANDA BUAT ANDA DAPAT

Ayat doa 1: Untuk melembutkan hati pasangan (Baca 7 kali)



Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu mereka mencari lain dari agama Allah? Padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, samada dengan sukarela ataupun terpaksa dan kepadaNyalah mereka dikembalikan. Surah Ali Imran, Ayat 83

Ayat doa 2: Untuk memperkuatkan, menyabarkan diri


Mereka juga ialah yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: Bahawa kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun kepadanya. Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: Cukuplah Allah untuk (menolong) kami dan Dia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami). Surah Ali Imran, Ayat 173

Wallahuta'ala a'alam
sama2 berkongsi...kalau ada kesilapan leh tegur di ruangan komen...insyaALLAH

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

2 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

suripermai suripermai said...

banyaknya waktu larangan.. jenuh pendam la.. silap2 hypertension balik..apa kata lepaskan leteran dsedikit demi sedikit.. hihi.. terima kasih utk doa :)

sanisahsabu sanisahsabu said...

tu la..
susah nak apply...
kadang2 idea mai waktu tu..kena trus cakap ja...heheh
xpela...kena banyak doa..jadi penyabaq...insyaALLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥