Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

19
surat dah ada dalam peti

Aidilfitri 1433H nan indah ;) episod 1

p/s: entri ini panjang ( sebuah catatan memori kami )

Sebelum Raya

Puan eeiyss amik cuti awai kali ni, sebelum ni, amik cuti lepas raya, kali ni, lepas raya tak amik, sebab tahun lepas, babah humaira tak dapat cuti panjang, alih-alih tahun ni dia dapat cuti panjang pulak, tapi takpala, nak buat macam mana. Sebab apa puan eeiyss amik awai? sebab tahun ni, ada siMerah Humaira, jadi, tak terkemas+buat kuih raya last-last minit macam dulu, kena prepared awai sikit, biasa la, kita buat qeja, siMerah yang 'rajin' tu akan menolong.. tak sabaq nak raya! sebab raya pertama kalinya dengan siMerah (^___^)... dulu dia ada jugak, tapi dalam 'rahim' tercinta... tahun ini merupakan tahun kedua beraya bersama babah humaira. Alhamdulillah 

Siang kami buat operasi mengemas rumah ja, malam waktu babah humaira ada, kami buat kuih raya, tak banyak mana puan eeiyss buat, sebab tak larat! haha. Semua babah humaira yang buatkan, pagi-pagi lepas sahur+solat subuh 16ogos12 tu, mak dah sibuk dengan adunan loyang/goyang/kuih ros dia, lepas tu stat menggoreng, puan eeiyss sambung qeja mak bila dah nak dekat habis dah adunan tu, hehe (tertidur dengan dak tecik tu) upsss~

[ sepatutnya g a m b a q kuih loyang tapi xsnap lagiks... ganti ngan gambaq siMerah kacau babah edisi 1 ]


Malam pulak tolong babah buat kuih kapai tobang, till midnite la bila stat dah lewat... mula2 babah buat sorang-sorang ja kat dapuq tu, puan eeiyss duk tunggu siMerah tera (sementara) dia nak tiduq, bila dia dah tiduq baru puan eeiyss pi tolong. Tolong goreng ja pun... banyakla jugak dapat, lepas tu puan eeiyss tertiduq kat dapuq sementara tunggu babah humaira mesin gula bagi haluih. tengok2 dah siap ja dah, mak gerak masuk tiduq dalam bilik... hahai! letih.. orang kalut buat ibadat, kami kalut buat kuih, awai2 tak dan (tak sempat) nak buat.

 [ sepatutnya g a m b a q kuih kapai tobang tapi xsnap lagiks... ganti ngan gambaq siMerah kacau babah edisi 2 ]


Pagi 17ogos12 pulak, baru pi cari daun palas. Mak la yang pi cari ngan maksu (adik mak), puan eeiyss duk umah jaga siMerah. Bila mak balik je, kitorang bukak daun palas nak wat ketupat esok. siMerahpun sibuk menolong... alahai anak mama

[ sepatutnya g a m b a q siMerah buat ketupat palas tapi xdan edit lagiks... ganti ngan gambaq siMerah kacau babah edisi 3 ]

Pandang-pandang...Jeling-jeling

Tengahari pi amik kuih putu kacang yang dah ditempah, sebab ada satu tempahan dari teman opis yang sarat mengandung tu, kalau tak amik hari ni, takut tak sempat hantaq pulak kat rumah dia, kat jelempuk, kedah, kalau hari ni, leh pi opis hantaq lagi. Nasib baik, kuih tu dah siap. Terus puan eeiyss hantaq sms kat teman opis kata nak pi hantaq, dia gitau kata rini boleh balik pukui3, teruih hantaq sms pulak kat babah humaira suh balik amik puan eeiyss pi hantaq putu kacang kat dia. babah amik half day jumaat ni, dekat kui3 baru dia sampai rumah, terus pecut pi opis. Sampai kui3.10.. Dia ngan hubby dia dah duk tunggu dalam qeta.. alamak!

Petang dah babah humaira ada, kami pulun wat kuih semprit pulak, mula2 adunan mak buat, salah teknik, hancuq sket... lamaaaaaaaaa dah tak buat, malam babah humaira sambung buat adunan lain, ikut buku masakan, menjadiks... ahaks! (^___^)

Pagi-pagi lepas sahur 18ogos12, dengaq bunyi burung hantu... seram pulak.. keh3

Lepas tu dapat panggilan tepon dari sedara babah humaira maklum ada kematian, bapa saudara sebelah mak babah humaira, jantung... alFATIHAH~ sehari sebelum raya, moga mereka tabah, kami punya plan pagi tu untuk membeli daging diperketatkan lagi untuk memberi laluan nak ke kedah pulak menziarah kematian... Pukul7.30 tu, dukung siMerah yang masih tidur, ke dalam kereta untuk bertolak ke nat (pasar pagi), pi lewat satgi takut tinggai daging tak segar... cadangnya raya ni nak buat nasik ayam. Jadi misi sekarang nak cari daging ngan ayam.

Sampai je, parking dah penuh, walaupun masih awai.. nak raya kan... sesak... tapi dapat jugakla daging+ayam, hampir8.30 semua benda dah siap. sayuq apa tak dan beli dah, takleh nak pikiaq apa, sesak sangat orang...

8.30pagi 18ogos12 dapat sms dari teman opis yang amik putu kacang semalam tu.. ingat lagi dak? scroll balik ceta kat atas.. musti skip ni? ehehhehe~ sms dia sepertimana di bawah ni:

v

v

v

[salam..kak dh slmt bsalin bby boy 2.95kg @ 6.05 pg tau..syukur Alhamdulillah]

Baby nak sambut raya, seb bek dan (sempat) hantaq putu kacang.. adoiiii.. mabruk2! sukanya puan eeiyss dengaq... 

ni gambaq yang puan eeiyss snap, masa pi melawat kat umah dia~geram rasa nak chubet2 je, tecik je... alahai.... [danial afif] betui kot eja gitu nama anak dia.. anak kedua, anak pertama dania alisya dah 6tahun.. ni pun tatau betui ka dak eja nama.. ampun na kak ila.. hoho

Balik umah, terus siap-siap nak pi mengunjung pulak, tak sempat tolong mak buat ketupat, maaf na mak, balik satgi kalau sempat, puan eeiyss tolong... huuu~

Bertolak, sampai umah saudara babah humaira dah hampir pukul10, masih belum dikebumikan, kami sempat menatap wajah terakhir arwah pakdak... Selepas jenazah dibawak ke perkuburan untuk disemadikan, dalam pukui 11pagi lebih jugakla, kami bertolak balik dulu, siMerahpun dah merengek2... kepanasan... jadi balik dah hampir pukul12 tengahari, sampai kat kangaq, singgah beli minyak bijan dll bahan untuk nasik ayam yang masih tak pasti nak buat hari raya pertama atau kedua tu, beli barang-barang puan eeiyss yang ngidam nak buat kek lapis horlick macam kat dalam buku resepi tu, ahaks!

Sampai umah, mak dah siapkan semuanya, tak sempat nak melawat kak ila kat wad, lagipun petang tu katanya dah boleh balik, sebab takdak masalah apa-apa.. alhamdulillah... Malam tu, masih tak pasti nak buat nasik ayam hari raya pertama atau kedua, last2 minit, ambik keputusan buat hari raya pertama sebab hari raya kedua ramai yang berpuasa (^___^) kalut! Puan eeiyss sibuk buat kek lapis horlick tu... (gambaq kek lapis tu mang tak sempat tangkap satu pun, habis! hohoho... sebab hari raya kami sangat kalut!haha)

episod 2 akan muncul 29 ogos ni, 7.57am (^___^)

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

19 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

kakcik kakcik said...

Nampak gambar baby yang comel itu saja... mana gambar2 lain? :)

mama aryan mama aryan said...

alolo..comeyy nyer baby tu..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ ✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

*autopublished~~hohoho

gambaq wil upload soon (^___^)

AdaM Hawa AdaM Hawa said...

comelnya.. geram2 dengan baby ni.. suka cium..

|| NaFiRaa || || NaFiRaa || said...

cutenye baby tuh.. rasa nak teom2 jek pipi..

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

full schedule...meriah nyew....hehehe....

nanie nanie said...

comel macam mama dengan abahnya juga... :)

Asmara Asmara said...

Selamat hari raya eeiyss! haah la gmbr baby je ada ni. tahniah pada kawan tu. comel babynya!

khairul khairul said...

bila la nk ada anak kecik lgi nih

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

comelnya baby tu..

Selamat hari raya

Angah Angah said...

wahhh rajin masak rupanya...

maszmadi maszmadi said...

amboi, kalut sungguh no puan eiys beraya taun ni.. hehe

selamat hari raya maaf zahir batin yerk..

Nazayiena Nazayiena said...

Sibuk yea nak buat persiapan raya....
Comel bb tu,nasib baik sempat mkn putu kacangnya tu.
Kak Nurul pun thn nie buat kek lapis horlick...

Cikgu Ma Cikgu Ma said...

waaa..dh besaq humaira...acik x dak duit raya nak bagi...

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI said...

yui tertrik tgk gmbr bby comel tu..alalaaaa..geram tgk.

Hanis MY Hanis MY said...

Wahh very the busy ye eiyss apapun alhmdulillah mcm lancar je, ala tomeiinya bby tu...

Ummi Iman Ummi Iman said...

Rajin buat biskut raya... untung dpt suami yg suka ke dapur ;) boleh tolong2. Si merah pun bakal rajin juga menolong nampaknya. Alfatihah buat pak saudara dan tahniah buat rakan yg dpt baby comel tu...

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Sampai entri habis..gambar kuih tak ader...hahahahhahahaa..
Nasib baik ada gambar comel Si Merah dan baby comel...

Jemputan rasmi buat anda…
Promosi sikit……hehehe
Dijemput sertai segmen saya ini:
http://hanifidrus.blogspot.com/2012/08/hanifidrus-segmen-menerjah.html

9n0L4 9n0L4 said...

comeynye baby tu. kecik la ehhh tak sampai 3 kilo. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥