Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

23
surat dah ada dalam peti

Aidilfitri 1433H nan indah ;) episod 2

p/s: entri ini panjang ( sebuah catatan memori kami )

Hari Raya

Pagi-pagi raya tu, kami tak pi solat, babah humaira ja yang pi, huuu~ mak tak sihat, selsema+sakit gigi, puan eeiyss jaga siMerah, pagi tu la baru buh (letak) kuih raya dalam bekas, tapi tak leh hidang kat atas meja, siMerah tengah aktif, jadi xport meja tinggi sikit untuk letak... nanti bila orang datang baru angkat (^___^)

Babah humaira balik tu, kitorang listkan bahan-bahan basah nak beli, tomato, timun, salad, dll untuk hidangan nasik ayam tu, sebelum keluaq beli, sempat beraya rumah jiran yang sebuah tu, lepas tu terus keluaq takut nanti barang takdak dah kat nat (pasar pagi), tapi rupanya nat mana ada orang bukak pagi-pagi raya ni, hahai! pastu baru tengat, kat pasaraya cmart kan ada, ok! haluan diubah kerumah ibu mertuaku (bonda babah humaira la.. hohoh) pi beraya sana dulu.. sembang2 sat, sebelum kami keluaq dekat pukui12 dahpun, menuju nun ke arau, bandar diraja perlis. Destinasi: CMART



sampai ja... cmart T . U . T . U . P ! erk!



Takpa, ada the store (kat perlis ni, dua tu ja la yang popularpun.. huu~) sampai sana, sama jugak... TUTUP!

Tapi tengok kat depan macam penuh warga siam duk melepak, duk sat, ada orang tolak baju2 ke dataran the store tu, ahah! kami pun pi tengok-tengok.. ada notis, RAYA PERTAMA BUKAK PUKUI 1.00 PETANG - 10 MALAM...

Alhamdulillah!

Masuk dalam bila dah bukak, apapun takdak, sayuq ka apa, ada la yang layu2.. ada timun ja, beli timun, ngan kentang... nak buat sup... tu ja yang ada... tu la, len kali buat perancangan betui2 na... gelabah!

"sempat ke babah, nak msg bagitau kawan2pun tak berani lagi... uhuk3"

"Sempat, balik satgi kita buat teruih, msg soh depa mai petang"

Antara perbualan puan eeiyss ngan babah humaira dalam qeta nak balik umah, siMerah pulak sibuk nak pegang yang nu, yang ni dalam qeta tu, mengah jugak dibuatnya.. hehe

Sama pegang siMerah, sama hantaq msg hari raya + jemput mai umah petang ni... hohohoho!

cekap!

cepat!

mesra sms!

Ada orang kol babah teruih...

"kami nak pi rumah hang ni!" Kawan2 babah dah nak serbu... maklumla dah tengahari, cari rumah yang ada nasik la, babahpun baru je msg kawan2 mai makan nasik ayam petang ni...

"awainya? hang pi la umah yus dulu...haha" babah relax je...

"apa? yus pun nak pi umah aku?" erk!

"boleh, hampa nak mai, tapi aku tak buat lagi, kalau petang ada la..."
"hmmm..ok2"
"awat babah? depa nak pi rumah dah ka? puan eeiyss kalut tanya lepas babah humaira sudah cakap tu....

"hmmm... depa dah nak sampai kat rumah dah..."

"awat tak suruh mai lewat sikit, xdan nak makan satgi?

"tau depa kata apa?"

"NI KAN DAH PETANG?!" adoiiii! haha

Sikit lagi nak sampai rumah, kawan sms (wife kepada yus, kawan babah humaira)

[ aku nak pi rumah ang ni ]

'HAHA! mai la kawan2ku... adoiii....'
Lepas tu dapat lagi sms dari kawan opis pulak..
[boleh mai pukui bopa?]
Yang ni sejuk sikitkan, tanya dulu.. keh3 (teman opis merangkap teman blogger ~~CoLouR Of LiFe~~)
 "babah, kak nani msg, tanya boleh mai kui bopa.. nak jawab gena?" kena tanya babah humaira la sebab dia yang nak masak.. ehhehe (^___^)

"Habaq kat dia kata erm... pukui 3"

"ok" sms balas dah kasi.. jeng3!

Sampai rumah, penuh orang depan rumah, bukan takat rumah, keta, muto.. tedia! hohohoho

Bagi salam, panggil mak, sebab dia tak sihat, dia baring2, tak sedaq ada orang mai penuh depan rumah, kami kalut selepas melangkah masuk dalam rumah, sedia apa yang patut je, sebab nasik ayam kompom tak sempat buat. Ayam dah perap, tinggai nak goreng, tapi nasi, sos buat sendiri, kicap buat sendiri, sup, tak buat lagiks... jadi, puan eeiyss potong kek lapis horlicks yang mengancam tu (saja layuq sebab takdak gambaq.. kalau ada, segan pulak, warna takbopa nak nampak lapisnya.. sebab lebih kurang ja... tengok dalam buku jadi comeija.. hhoho) dengan kek cheese, pastu potong ketupat, buh rendang, buat ayaq.. pi sembang2.. hehe

sembang.... punya sembang... punya sembang.. dah pukul3! teeeeeeettttttt! jeling2 kat babah... ehem3. Babahpun nak wat gena lagi, dia pun sambil dukung siMerah, sambil pi bukak api kat dapuq, nak goreng ayam dulu...bukak api slow.... ehem3... mai ke ruang depan, sembang2 lagiks... hoohhohohoooiiii! (^____^)

Seb bek la kak nani pun takmai pukui3 tepat, semua kengkawan pakat balik pukul3.30 lebih camtu jugak... babah kalut pi masak nasik dulu... sama masak nasik, buat sos jugak, pastu dengaq bunyi msg dalam beg puan eeiyss.. tepat kui4.04pm... pada masa dan waktu yang sama, dua orang kawan kata nak mai.. satu dari kak nani tadi, satu dari teman sekolah menengah yang sangat rapat... balas pendek je untuk dedua, ok! pastu sambunng basuh pinggan dan sediakan bekas nak isi makanan.. huh!

Lebih kurang4.30petang, dua2 keluarga sampai jugak pada masa yang sama... wah!

"sempat ke babah?"

"nasik dah masak, tinggai sup ngan kicap, sempat2..." masiing-masing kalut, mak ngan siMerah yang menyambut dulu, kami berdua sibuk didapur sampaila kawan rapat menjenguk ke dapur...

"orang nak mai sembang ngan dia.. ih... ada apa aku boleh tolong?"  Masing-masing hanya mampu senyum.. adoiiii! puan eeiyss sangat gelabah! babah humaira menten... hampir pukui5 jugak baru leh hidang dan makan! kami tak makan tengahari lagiks.. huuuuu~

Sembang-sembang, depa pun balik, asa macam nak pengsan! tapi best! haha

Baru nak duduk lepas kemas apa patut, ada lagi yang bagi salam, jiran-jiran sekampung pulak, makan2 sambil bertambah lagik dengan sedara jauh baru sampai pulak.. bertali arus! sampai maghrib... malam? pi rumah ngah, keluaq jugak.. tak kira! haha... nak jugak beraya...

Sampai sana macam ada orang, tapi kol rumah tak angkat (bukan reti nak bagi salam kan? haha) kami balik macam tu je... terus pi rumah kawan pulak, sebab dia jemput bersungguh.. makan2 dan balik tiduq! Zzzzzzz

~Habis episod raya PERTAMA kami~

gambaq??? mana sempat nak tangkap! kalut! wawawawawa!

Jom layan gambaq siMerah ja la ye?

~dengan maktok~
~baju tokngah kasik~timacih tokngah.. sudi buat baju untuk siMerah
~putu kacang! nyum2~
~nyum2... sedapnya~
~duk atas meja dengan gaya orang kaya~ kat umah toknyang jah (jiran sekampung)
~suka sungguh wat mulut camtu... senyumpun buat camtu.... haha! alahai siMerah~
~mulut tu.. mulut... hehe~
SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI SEKELUARGA
MAAF ZAHIR&BATIN

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

23 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

kakcik kakcik said...

Awatnya Merah gi makan tutup botoi kaca tu? :)

nanie nanie said...

sedap nasi ayam tu...alen pun puji...wah boleh wat bisnes nasi ayam la...heheehe... tu la tarik mulut tu baru tau geram si merah tu dok wat camtu... :)

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

uiks....penuh kekalutan...klu rietta jawapnye jamu ketupat jew la...hehhee....

nur anis nur anis said...

mulut tu...nak kiss rasa...comelll..:)

Angah Angah said...

panik kan bila pasar tutup. tu pasai mama angah sehari sebelum raya dah beli semua bahan mentah untuk memasak, takut kelam kabut...

9n0L4 9n0L4 said...

abisla bekas tu die gigit. hee. slmt hari raya is. maaf zahir batin ye.

Lynn Lynn said...

Bila buat kalut2..campak2 tu yg sedap tu uan eiss kan..mesti sedap sehingga menjilat jari kan..

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

menarik...

Hanis Azla Hanis Azla said...

kalut betul di hari raya yer.. akak yg baca pun ikut termenggah.. he..he..Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar..

mama aryan mama aryan said...

cumil je si merah tu..
kalut ye dihari raya..hehe

makchaq makchaq said...

Comei sungguh dimerah ni.. geramnya..

mesti kalut bila sampai rumah tetamu dok tunggu depan pintu pagaq..

maszmadi maszmadi said...

sempat lagik masak nasi ayam time kalut2 tu yerk.. tabik lah... hehe

Asmara Asmara said...

terer! nasib baik sempat. hehe..

Ummi Iman Ummi Iman said...

Baca pun kalut ja ;)
Comel sungguh si merah. Awat buat bibir lagu.. Tak mau gigi mancung kot ;) penuh acara raya pertama na...

sitiezahim sitiezahim said...

comelnya baby dia...hehehe...tp salute la u all kalut2 tu sempat lagi tu sediakan mcam2 hehehhe

khairul khairul said...

tembamnya pipi

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

comelnya anak

|| NaFiRaa || || NaFiRaa || said...

sempat ke tak masak nasi ayam nye?? hehehe.. mesti kalutkan kan~ last minit beli barang memang cantu lah kan~ semua x de.. hehehe..

comelnye si merah wat mulut cam tuh.. hehehe..:)

Hanis MY Hanis MY said...

hebatnyaa korang duk berkungfu kat dapur tabik la... alaa awat geram sgt tgk si merah ni nak picit pipi tu

fifi fifi said...

mai lawat sini malam.. siang sibuk dekat ofis.. sibuknya raya pertama..

Awesomeness Awesomeness said...

comelnya simerah..alahai~
dan sangat terliur melihat kuih tersebut..hee:]

Cikgu Ma Cikgu Ma said...

humaira ni ikut muka babah dia yea...

salam merdeka :)

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Kekam kabut dibuatnya..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥