Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

0
surat dah ada dalam peti

3column blogger template

...BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...
dah lama menjejak 3column template ni...xjuge tau camna cara nak tuko...
nak tuko trus layout blog...sayang juge gambo pokok dan elemen kayu nih...nak cari template baru juge bukanlah satu perkara mudah...sangat banyak template di tawarkan dipelbagai web...semuanya trus siap 3column..xpayah penat2 pikio...tapi nak cari yang sesuai dengan jiwa tu bukannya amik masa yang singkat...

jadi atas inisiatif yang sangat membara nih..ana cari juge dan cube dan trus mencuba...at las dapat juge buat 3column template dengan mengekalkan layout asal...alhamdulillah...

perkara pertama antum/na semua perlu buat adalah pergi ke Template>edit HTML...
sebelum tu copy dulu kod HTML yang asal...mana tau ada berlaku perkara2 yang tragis. jadi xdela antum/na asa nyesal sangat. nak copy cam biasala... kalau ana CTRL A pastu copy paste kat new notes (lebih suka paste kat sini berbanding words) pastu minimizeskan bliau dan pastu kat edit HTML tu...ana tekan CTRL F untuk find pekataan...pastikan kat kod tu dalam keadaan normal dan bukan dalam keadaan berhighlight...

sebenarnya nak terang dalam bahasa yang mudah tapi kalau xpaham leh tya...ehehehe

k...next kat find tadi cari
#sidebar-wrapper { width: 220px; float: right; word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */ overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */ }

Copy semua yang kat atas tu pastu paste kat tepi dia...stat yang lepas sidebar-wrapper {PASTE DI SINI}

kat bawah dia pulak paste benda yang sama cuma tambah perkataan 'left-' sebelum sidebar-wrapper tu dan tuko word right kepada left

#left-sidebar-wrapper (this makes the css for this section unique) float: left (this will make the new sidebar float to the left of the main column)

pastu cari kod kat bawah ni

(xleh nak copy...refer ke web asal ye?)

then, copy kod kat bawah ni dan paste atas kod yang kita cari tu....

(kod ni pun ilang bila ana publish...refer web asal...senang aje...insyaALLAH)

pastu cari 2 benda kat bawah ni...tukaq px dia dari 660px kepada 880px

/* Outer-Wrapper ----------------------------------------------- */ #outer-wrapper { width: 660px; margin:0 auto; padding:10px; text-align:left; font: $bodyfont; }

#header-wrapper { width:880px; margin:0 auto 10px; border:1px solid $bordercolor; }

pastu savekan template tu...view tgk jadi camne...
xtually ni dari kefahaman ana la...xbopa faham leh trus dapat
futher xplaination dengan KLIK DISINI

ini sekadar penerangan kot2 ada yang keliru bila baca kat web tu...apa2 copy n paste amik trus dari web tu okeh?

baca dan faham bebetui...insyaALLAH
nanti kat page element antum/na nanti jadi bentuk ni la... ada add gadget kat side belah kiri tu...sebelum ni template ana ada kat kanan ja...
wallahu ta'ala nabiyyu a'alam...



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

0 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥