Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

18
surat dah ada dalam peti

suntikan untuk MYRA~

Hari ni bawak myra gi tucuk
cukup umo dia 2bulan
nangis kejap
pastu terus tertido
sian dia



tips untuk anak - anak kiter hari ni

AMALAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR

Pernah terbaca satu artikel perkara yang patut dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak.... setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya, membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali.Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

post kat ym hubby tips ni...

"ada juga..fatihah..abg buat..hihihi
yang len tak dak"

"satu lagi
surah ad-dhuha"

hehe ... xtually surah ad-dhuha tu mang feberet surah yang incik somi asek baca ... apepun surah , yang penting alunan ayat alQuran di telinga anak kecil mesti kita amalkan selalu , selain dari kita juga perlu menjadikan pembacaan AlQuran sebagai satu kebiasaan di waktu yang lapang . InsyaALLAH ... ubat hati paling mujarab .

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

18 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Kakzakie Kakzakie said...

Betul amalkan semasa dlm kandungan sebaik-baiknya. Suroh Al-Insyirah buat sehingga anak besar pun tak apa. Insya-Allah... Buat sewaktu dia salam nak masuk tidur - letak tangan kanan kita di dada sebelah kiri anak kemudian hembus diubun-ubun... kakak buat lagi walau anak dah besar...

Nyue Nyue said...

yup..nyue pon pernah dgr2 jgk..bercakap dgn anak2 baik utk pembesaran mrk..

SumeSakan SumeSakan said...

entry menarik nih....sambil usap2 kepala baby rasa sayu je kan?moga segala doa dan pendekatan yg kita berikan dapat menajdikan anak kita soleh dan solehah...aminnnn

Aine Ainun Aine Ainun said...

Alahai lenanyammyra tido...

Mekasih eisss tips ni,
sebagai bekalan bila ada anak nanti;)

keeya mustafa keeya mustafa said...

moga menjadi anak yang solehah :) amin :)

yana-feehily yana-feehily said...

bestnya dapat tips :)

Mishter Izwän Mishter Izwän said...

nnti kalau sy ade anak, sy akan cari balik post nie. hehehe.

new entry speechless009.blogspot.com/2012/02/design-review-presentation.html

Suraya Aris Suraya Aris said...

semoga menjadi anak yang soleh bila besar nnt =)

Iffah Afeefah Iffah Afeefah said...

xsmpai ati tgk baby ngis

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

perkongsian ilmu yang baik...

Deru Ombak Deru Ombak said...

Alahaiiii.... Lena nya si comel ni tidur.. Amalan semasa mengandung yang sgt baik.. :)

cIk JanNah cIk JanNah said...

nice tips. nanti jannah boleh guna bila dah ada anak. hihi

btw, salam kenal :)

Jendela Hati Jendela Hati said...

bagus entry nie...

sgt2 suka tgk baby sedang tido...tenang aje

MaryaYusof MaryaYusof said...

Salam dear eeiys,

Akakkan selalu imagine kamu ni seorg yg kecil molek, riang seperti kanak-kanak ribena...hehehe...

Tapi sbnrnye dah jd seorg ibu pun... Comelnye anak kamu, eeiys...

Bagus share ttg doa tu... :)

Cikgu Ma Cikgu Ma said...

seronoknya ada baby sendiri...doakan saya yea =)

si kiut lavender si kiut lavender said...

alahai...nyenyak btul lena dya.,..

hee...b0lehlah diamalkan bila dah ada anak kelak..:)

khairul khairul said...

terima kaseh atas perkongsian ini

kayna kayna said...

alaaa.. tomeynyerrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥