Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

21
surat dah ada dalam peti

hadiah 211112 dari siMERAH untuk kami~~~

Semalam sebuah tarikh cantik untuk diingati, tarikh nuri rumah babah humaira 2tahun yang lalu, tarikh siMerah dah mencapai usia 11bulan 1 minggu dan 2hari, tarikh siMerah jugak dah cekap berjalan... alhamdulillah (^___^)

211112 yang indah

"Siang tadi dia jalan macam ni ke mak?" tanya puan eeiyss kat mak

" Siang tadi jalan sikit-sikit je, tapi jauh jugakla, tapi malam ni yang tak benti sat tu"


(video tidak di upload di sini)


Puan eeiyss masih tersenyum2 dan terus mencapai henpon untuk merakam aksi siMerah dalam bentuk video. Dah penat merakam dalam bentuk video, puan is snap gambaq, tapi waktu tu siMerah dah penat dan asyik nak gelak ja... buat-buat jatuh, tunggu orang melatah, dia tukang gelak...


Saja....

Kadang-kadang tu tak sempat bangunpun, terus buat-buat terjelempuk kat atas lantai tu, pastu gelak... eksyeli, siMerah, mama sangat suka melihat perkembangan kamu, bila kita fikirkan proses membesar yang unik ni, satu kebesaran dari Allah kan? Hebat sungguh kuasaNYA, tapi kenapa kita kadangkala terlupa untuk sujud kepada kekuasaanNYA.


211112 yang damai

Lepas solat maghrib dan makan malam, babah humaira keluaq pi kedai sat beli barang ngan topup, dan singgah jugak umah bondanya yang tercinta, puan eeiyss duk ajak siMerah berjalan tanpa pimpinan tangan, dan dia dah tak takut macam hari-hari sebelumnya. Mengkalau hari-hari yang lepas, kita tak leh tengok sangat dia jalan, buat tatau ja, takpala dia jalan jauh-jauh. Kalau kita tengok atau tegur, terus dia duduk, tapi malam ni, dia dah berani berhadapan dan ikut puan eeiyss jenjalan dalam umah.




Geram pulak tengok dia dah boleh jalan depan-depan kita, puan eeiyss amik kasut yang maktok dia beli tu, (maktok eksaited bila tau cucu dah boleh jalan sikit2, terus beli.. hoho) pakaikan untuk siMerah, dan biaq dia dengaq bunyi toink-toink tapak kasut dia tu... lagi semangat jugak dia jalan. Sian dia dah penat, puan eeiyss buang kasut dan biaq dia duduk je sampai babah dia balik. Bila babah dia balik, puan eeiyss pun sibuk bercerita perihal siMerah kat babah (puan eeiyss yang eksaited tak tentu hala.. haha)




Babah punya turn pulak, (sila abaikan ibu bapa yang terlebih eksaited ni ye... maklumla anak pertama.. hoho) amikkan kasut siMerah, pakaikan dan suruh siMerah jenjalan. Kali ni, siMerah dah sangat-sangat bertenaga dan bersemangat, berjalan, dan terus berjalan tanpa henti, jatuh bangun balik, jatuh bangun balik... naik risau pulak kami.. kekekekeke



5minit pertama, selepas siMerah berjaya melangkah tiba kat babah humaira, satu pelukan dan ciuman gud girl menerpa di pipi siMerah

5minit seterusnya, teriakan gud girl beserta tepukan semangat dari babah siMerah

5minit seterusnya lagi, hanya terikan gud girl dengan nada lebih rendah

5 minit seterus-seterusnya hanya sebuah senyuman dilemparkan

lassssssssssssssss sekali babah dah terbaring sebab siMerah tak henti-henti berjalan.. haha!




Masterchef ke mana, adam hawapun nak tunggang langgang, perhatian terus kepada siMerah... alhamdulillah, subhanallah...Allahuakbar...




Mata masih membulat menandakan siMerah belum ada tanda-tanda nak tiduq, bila pujuk-pujuk suh dia baring, baring la jugak last2 terus terlelap, letih betui dia... hehe


Sebuah ciuman tahniah puan eeiyss letak kat dahi dia... 

"Tiduq leklok na sayang... moga Allah merahmati kamu dunia dan akhirat... amin"

p/s: salam cinta dari mama ngan babah untuk kamu wahai anakandaku nur 'aisya humaira binti mohd arif fazdilah. kami sayang kamu (^___^)




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

21 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Kak Izan Kak Izan said...

jenuh berkejaranlah lepas nie...:D

Kakcik Nur Kakcik Nur said...

Permata hati penawar duka. :)

aeinio aeinio said...

jom baca novel free... karya sendiri.. masih banyak kekurangannya.. ada cerita tentang anak juga.. :)

maszmadi maszmadi said...

sangat sweet saat itu kan.....

Nafira usof Nafira usof said...

Tahniah Merah~
dah dapat kaki yer.. lepas nih kena standby berkejaran dengan dia lah plak is.. hehehe

Angah Angah said...

wahhhh bersedialah puan Eis, lepas ni si merah akan tolong kemas rumah...

kay_are kay_are said...

hepi tengok si merah dah pandai berjalan.. pasni makin susah r nak control.. budak dah pandai jalan sendiri.. huu

9n0L4 9n0L4 said...

wahwah. dah dpt kaki nmpknye. hehe. berjalan saje la nnt. ;)

Puan LiYzA ^^, Puan LiYzA ^^, said...

amb0i~dh lebih dr betatih nih..mmg dlu wat kt mahsuri tp tem 2 bru 7bln..nk p jauh la~kot k is taw yg area perlis pny ka?

Ros Ros said...

Assalamualaikum,

Sukanya diaaaa....he.he...
Tak henti2 dok jalan,jatuh bangun balik...usaha tu tangga kejayaan he.he....
Comel lah si Merah ni....

myfirdz myfirdz said...

slm ziarah.. dulu ziarah je.. skrg follow n komen sekali...

by the way.. cumel la ABC petak2 puzzle tu.. besar lak tu.. nk cari gak lah utk my bby girl.. hehe

http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/

sitiezahim sitiezahim said...

comelnya dia...mmm budak nak ber adik biasanya cepat berjalan..aka berdikari..huhuhu

Tulus Sweet Tulus Sweet said...

comelnya baby akk! tengok pun dah rindu....

Kakzakie Kakzakie said...

Kakak dapat bayangkan dia pura-pura terjelepuk nak bagi org ketawa. Keletah betul hihi... Semakin ligatlah lepas ini Is. Shopping tak boleh lepas takut tak sedar tahu-tahu hilang celah-celah rak-rak barang.

Masuk stroller/trolley.

SumeSakan SumeSakan said...

wahhh ni hadiah buat mama dan babah nih...moga si merah membesar dgn baik ye...jadi anak solehah buat mama dan babahnya...hehehehe

NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN said...

comelnya, dh pandai jalan ye,heheh kemain dia happy tu =)

Hanif Idrus Hanif Idrus said...

Satu lagi transformasi dari merangkak ke berjslan. Lepas main ni kejar2 lak..kikikiki

shar90 shar90 said...

tomeynye dh pndai jln xD

محمد رازيق محمد رازيق said...

comelnya kak. wah pas ni dah boleh main kejar2 ngan siMerah kak. hehe

Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah said...

x sabar nak tunggu ufairah berjalan..

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

seronoknya dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥