Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

6
surat dah ada dalam peti

nAsi GorenG baBAh + his SeCRet reCiPe

NOTE : ENTRI KHAS INI EDISI PEMBACAAN MYRA BILE DIA DAH BESAQ... hoho
p/s: disebabkan ada sedikit salah faham, meh puan eeiyss terangkan
BABAH = my hubby
MAMA = puan eeiyss
( entri ni bakal dibaca oleh 'myra' our little sweetheart, our little princess soooon , bile dia dah besaq , insyaALLAH ... hehe ... jadi , puan eeiyss guna ganti nama 'mama' ngan 'babah' ... tQ atas komen semua ... hohoh )

Beberapa malam yang lepas , babah masak nasik goreng , mama nampak babah beli perencah nasi goreng ayam 1 bungkuih , perencah nasi goreng cina 2 bungkuih . Sebelum ni babah masak guna perencah asli yang dia buat sendiri , kali ni dia beli sebab teringin nak cuba .

Mama kat depan je , tak tolong babah sebab tunggu myra , bile masak ... uih! superb la rasa dia . Babah letak ayam sebagai tambahan . Memang mantop . Esoknyer , babah pegi qeja , mama apalagi , tengok ada 2 bungkuih lagi perencah nasik goreng cina tu , gorengggggggggggggggggggggla ... lalala~

RESEPI NASI GORENG MAMA

Bahan - bahan dia : -
3 1/4 cawan nasi putih ( banyak tu je ada dalam periuk ... hoho )
3 biji bawang merah ( mama tumbuk ... yah... yah... )
1 biji bawang besaq ( mama potong dadu ... baru cute! haha )
3 sudu teh minyak masak
1 paket perencah nasik goreng cina
segengam kangkung ( kangkung rebuih buat ulam , ada lebih ... mama guna la yang tu ... haha )
1 sudu besaq sos tiram

Cara mama masak : -
panaskan minyak , masukkan bawang merah , bawang besaq , sos tiram , goreng sampai cumil , masukkan nasik . kacau sampai cumil , masukkan perencah nasi goreng tadi dengan kangkung . SIAP! haha

toklang langkah kaki kanan pagi ni . Terus hidangkan untuk maktok ngan toklang . penin! ajinamoto punya pasai . tapi sedap! haha

Babah balik , mama terus cerita . Malam tu dia nak ajarkan mama cara dia masak . mama nak tengok . hoho


Nak tengok babah punya resepi?

RESEPI NASI GORENG BABAH

Bahan - bahan dia : -
4 1/2 cawan nasi ( kali ni nasi ada banyak sebab edisi malam )
3 sudu besaq minyak masak
3 ulas bawang merah ( tumbuk dengan bawang putih , tapi tumbuk sikit je ... tak lumatpun . Style! )
5 ulas bawang putih ( babah suka letak banyak - banyak )
5 - 6 sudu besar sos tiram ( yang ni pun babah suka letak banyak - banyak )
1 biji telur ayam
1 sudu besaq perencah nasi goreng ayam ( rupa - rupanya babah tak letak semua . patut mama heran , babah tak suka letak ajinamoto dalam masakan dia , tiba - tiba dia beli perencah yang sudah semestinya banyak bahan perasa tersebut . Upppsss~ )
garam secukup rasa

SECRET RECEPI BABAH : tambahkan sebakul kasih sayang dalam masakan tu

Cara babah masak : -
panaskan minyak, tumis bawang putih ngan bawang merah , masukkan sos tiram , gaul sebati , masukkan garam secukup rasa . masukkan pulak nasik , gaul rata , masukkan telur , biar beku sket , gaulkan bersama nasi . Akhir sekali , masukkan perencah. SIAP!

Babah lebih suka masak ikut firasat dia , mama agak - agak la untuk dapatkan resepi yang lebih cantik untuk mama catat di sini . mama sedang belajaq memasak dari babah . Start dengan yang palinggggg simple~ haha

Pastu mama dah masak sendiri ikut suka mama jugak ... haha! resepi nasik goreng cepat masak dah terhidang ... jemput2

p/s : gambaq mama tak sempat snap . cepat pelupa sejak2 satio mama admit wad~huhu




Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

6 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Hanif Hanif said...

Hemmm..sama panggilan kit apada ayah kita...babah!!!
Teringat pada arwah

Deru Ombak Deru Ombak said...

Waaaa... Secret resepi di secret kitchen.
Baca resepi pun pasti rasanya sedap.

Is.. Ada org salah paham rasanya bila Is panggil hubby babah... Ehehehe.... (ye ke? Konpius)

Cikgu Ma Cikgu Ma said...

sedap jugak ni...tp saya ni tak derr nama la kalo masak2...men campak, con ciang dalam belanga, asal jd, menarik dan sedap sudah la...hehe

O CIKTEDDY O CIKTEDDY said...

wah..untunglah adah abah pndai msak..haha

Jendela Hati Jendela Hati said...

terernya babah masak ek...untung eeiyss

Lia Irdelia Lia Irdelia said...

dpt hubby ajin..
untungla..
hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥