Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

15
surat dah ada dalam peti

dap...dup...dap... dup DUP dup!

Semakin tidak keruan, tarikh semakin hampir, waktu semakin tiba, detik cepat berlalu...
*(kalaula dapat perasaan takutkan Allah sewaktu mengerjakan solatkan? alangkah indahnya khusyuk itu~selingan ramadhan)*

alahaiiiii... Tarikh 30 Julai 2012 itu menjengah jua... alahaiiiii

Dalam minda dah terbayang... ngengggggg! ngeenggggggg! ngennnggggggggg..ngengggg,,, ngengggggggggg! bunyi gigi kena tampai ( orang perlis panggei palam kan? tak pernah pun sebut tampai... masa zaman sekolah dulu selalu sebut palam gigi.. ngeri!)

Dari waktu berbuka sampai ke pagi...

"Babah, takut... huuuu~"

"Babah, takut... huuuu~"

Babah... huuuu~"

Ada kot 300juta kali duk kata gitu.. sememangnya satu mimpi ngeri...

pOSITIv

...PositiV...

HUH..HUH *tarik napaih.. lepaih.. tarik... lepaih...*

Alaaa... macam nak beranak jugakkan, nak tak nak, mang kena branak,macam tu jugak tampai gigi, mang kok mana pun kena kan?

errrr... tapi nak beranak punya perasaan tu lain sikit dari nak pi tampai gigi. Tampai gigi lagi ngeri.. wawawawaw!

Awai-awai pagi pi qeja punch dulu comei2, (babah tunggu dalam qeta kat bawah) pastu isi borang keluaq masuk pejabat atas urusan peribadi (badan rasa seram sejuk, kaki getaq takleh melangkah, perut memulas-mulas kecuakkan) pastu pi jumpa penolong pengarah, qenyih-qenyih( senyum kambing.. hehe) mintak sain... uhuk3 

Dapat!

Turun bawah, masuk qeta, perut koi memulas... adeiiiiii! seram!

Sampai ja depan kinik gigi, lagi menjadi2 sakit perut gelabah tu.. huhu

Masuk dalam, bagi kad...

"Ermmm, appoinment sepatutnya bila?" Tanya nurse kat kaunter tu sebab dia tengok kat tarikh kat situ 6hb Ogos... *dah agak dah dia nak tanya

"App 6hb tapi 6hb tu nuzul quran, ada nurse kol suh mai rini,.." ehem...

"ooo.. ok, duk dulu..." gulp! adeiiii lagi ngeri... orang tak ramai.

Nak main game pun tak boleh, nak tengok tv pun tak kena, duk serba tak kena, incik hubby relax ja baca soq kabaq... amboih.. mentang2 la tak kena.. hohoho

"SANISAH SABU...."

errrrrr...

Masuk terketaq-ketaq.. tengok tempat pembaringan ngan lampu satu yang ngeri tu.. adeiiiii~

Amboih.. peramah semua aih.. senyum ja depa... nak tunjuk gigi yang hebat ke? aiceh! xdak la.. saja ja nak bagi hilang gugup.. erk! Dah duduk.. Mai sorang pembantu doktor tu, tolong buh kain ka tisu ka apa tah kaler biru (punya lama tak pernah pi tampai/cabut gigi.. sampai lupa dah procedure dia gena*hoho)

Jantung macam nak lari kuaq pi duk kat incik hubby... huhu

Mai dah doktor cumil tu.. seorang doktor perempuan yang peramah, jadi puan eeiyss nak bagi hilang gelabah, tanya pi la, sakit ka, gena ka, padahal tak sangga dah pulun cari kat gugel bila tau kena tampai tu... uhuk3

Dia pun pulun terang dengan sopan, bagus2

Saya suka!

Bila dah hilang sikit gelabah, nganga la mulut cam besa... sambil dia duk terang-terang, dia mintak izin nak tampai, korek2 sikit dulu, ok... tak rasa apa... pastu dia kata nak tampai, ngengggg.. ngenggg... (bunyi tak bopa tragis) rasa pun tak bopa nak ngilu... sedap ja.. ehehhehee

Macam nak lena... sonok pulak...

Pastu dah habis, sat ja pun, dia kata, alang2 tu nak cuci sekali gigi.. hohoho

Gigi beta kotoq sangat ka? hahahha

nyenggg..nyenggg.. (bunyi cam len pulak.. habis semua gigi dia cuci.. ) lampu padam, tempat duduk cam kerusi malas tu naik sikit... sikit...

eh? 

Dah habis ka?

Alahaiiiii... penat je kecut2 perut.. huhu

Sepanjang dalam qeta ngan incik hubby duk rasa macam nak senyum ngan gelak ja.. haha!

adeiii.. suka wat teruk puan eeiyss ni.. aduiyai!

*selingan ramdhan*



kengkawan, sila jaga gigi anda oke? hohoho

Soalan

apakah hukum puasa jika kita cabut gigi@tampal gigi@cuci gigi?

Jawapan

Cabut gigi, tampal gigi atau cuci gigi boleh dilakukan semasa berpuasa
dengan syarat tidak menelan segala ubat, darah atau sebagainya. Jika
tertelan, maka terbatallah puasanya.
Oleh yang demikian, orang yang sedang berpuasa tidak digalakkan untuk
melakukan/merawat mulut/gigi semasa berpuasa kerana dibimbangi akan
membatalkan puasa. Wallahu 'alam.

*selingan ramadhan*



Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

15 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

cheqna cheqna said...

moga semuanya selamat ye =)

Angah Angah said...

angah pun fobia tampal gigi sebab bunyik mesin tu macam nak rodok semua gusi uiiii ngilu

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

hehehe....tampal ngn cuci gg mmg ok jew...tpi klu cabut...errr....xtaw lew...xpernah cabut, kecuali masa nak salin gg susu ke gg kekal...hehehe....

kay_are kay_are said...

gelabah die kalah budak2.. ish ish.. padahal dah jadi mak budak dah.. nasib r sume dah setel kan.. dr lak nice.. err.. name dr tu? =P

Kakzakie Kakzakie said...

Buat kakak ngilu je Is ni tau. Kakak dengar yg ngeenggg berkali-kali itulah yg ngeri..

maszmadi maszmadi said...

alhamdulillah, semuanya dah selamat.....

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI said...

tak digalakkan .tkut tertelan..kt tak tau kan..hihi.

Marya Yusof Marya Yusof said...

As salam Is,

Alhamdullillah dah selamat pun...lepas ni beraya dgn gigi baru lah ye...ops! ngee...gurau tau Is! heheheee... Batal tak posa! Nak wish selamat berbuka ni...hahaha :D

*Is takpe xleh tgk kalau ade nnt boleh tgk kat tonton :))

Hanis MY Hanis MY said...

takut jugak jumpa dentist huhu...

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ ~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

hihihi..dh ckp xsakit kn..syok tido ada la..kihkih..tp cabut sakit ler..huhu..sblum kwin dila cuci gg..yg ni rasa sakit skit bila trkna gusi..brdarah..euww! hihi

BERT BERT said...

sy nk jmpa dentist tapi tak tahan tang buat scalling tu.. ngiluuu

Kancil 8349 Kancil 8349 said...

ndak suka jumpa doktor gigi

fifi fifi said...

fifi yang bace pon suspen.. rupenye sekejap je.. bestnye da cuci gii.. fifi da lame tak g cuci gigi.. ades!~

Yana Libra Yana Libra said...

saya pun takut g klinik gigi,,huhu~

Penghulu Keramat Penghulu Keramat said...

klinik mana tu?





http://oh-sembangsembang.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (14) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥