Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

8
surat dah ada dalam peti

#mamamasak | PUDING OREO MILO

Harituuuuu... kat pejabat, ada kawan opis bawak mai puding. Bila makan rasa sedap, nak makan banyak, satgi orang lain xsempat merasaaaa... mueheheheheheh


lepas tu, pulun tanyaaa resepiiiii (^___^)

balik, gugel lagi kot ada yang smaa, yup! memang ada yang sama macam kawan opis terang tu....

kali pertama buat, ikut sebjik macam kat gugel...

(klik gambaq untuk ke blog resepi yang puan eeiyss gugel tu (^___^)


resepi macam kat bawah ni (^___^)

HEAVENLY MILO AND OREO JELLY
Resepi Oleh : Along Roz 

Adunan untuk loyang bersaiz 8 inc

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut
Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih

Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Ambil 1 cawan adunan agar-agar Milo dan tuangkan ke dalam loyang 8 inc yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Baki adunan Milo di panaskan dengan api kecil supaya tidak mengeras.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam

Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut. Tuang dengan sudu sikit-sikit.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Lakukan poroses yang sama, cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu.

Akhir sekali tuangkan baki lapisan Milo
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku
Potong dan hidangkan

haaaa.... tudia~  copy paste kat bawah ni... tq yang share na (^___^) memang menjadiks

pastu memang jadiks le cetanya... tapi loyang kami lebaqqq, dia jadi nipis... rasa? opkosss la sedapppp (^____^)



ni percubaan pertama, walaupun belangaih, huduh, tapiiii sedapppp wooo~

haha

tak puas hati dengan hasil pertama sebab main agak ja buh gula tu, penimbang rosakkkk, jadi nak try ikut sukatan pulak. sebab dah sedap rugila tatau bopa sukatan gula tu... yang gulaaa tu ja

Jadi buat sekali lagi, buh 3/4 cawan gula (X____x)

lupaaa kata susu pun dah manis jugak, oreo lagikan... susu puan eeiyss guna susu ideal tu (^___^)

jadi bila rasa manisssss pulak, jadi buh ayaq sket, api duk pasang untuk bagi milo tak beku untuk lapisan atas. jadi caca merba, tak cukup yang lapisan atas tuuuuuu

kurangkan cream tengah oreo, amik biskut ja

buat lagi satu, banyakkan part lapisan atas bawah tu, bagi yang tengah kurang sket, 

amik sket letak kat puding yang nombor 2 tadi

jadiiiii

yang ketiga buat sambil makan laksa!

dia jadi beku sket, baru kalut letak lapisan (^____^)

jadi atas bawah dia xmelekat elok walaupun cakaq-cakaq guna garpu~ hohoho

ini namanya pegalaman kan?

rasa?

yang kedua yang rasa manis tadi, bila letak dalam fridge, makannnn, sedappppp jap pun?

yang satu lagi makan, lemak-lemak milo + oreo

sedappp jugak... adunan ketiga tu letak 2/4 cawan gula ja... sikitttt ja...

dua-dua pun sedap.







yang pasti, kena tuang lapisan waktu depa tak beku sangat, suam-suam ja lagi, waktu tempuh ngan jari, nak tembuih ke bawah tu... haaaa tudiaaaa

oreo tu tak payah patahpun takpa, nak patah pun takpa, nak bagi relaiiii pun ikuttttt la (^____^)

kalau nak rasa teksture oreo tu, letak ja sebijik-sebijik (^____^)


Siap diedarkan untuk mak abah mertua dan maksu ja duluuuu, nanti buat lagi untuk jiran-jiran yang lain na (^___^)

jadi macam kat bawah ni untuk gambaq biasa-biasa ja


kendian, touch up sket untuk upload instagrammmm

truihhhhh jadi gini

v

v

v

v

v

taraaaaaaa!!!!


hohoho

aara + aisya sukaaaaa

mama lagiiiii sukaaaaaa (^____^)

-jumpak lagi next entry-

tq sebab sudi membaca bebelan puan eeiyss

sayang semua xoxo

(^____^)


Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

8 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

Nurzakiah Hanum Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaa

Ahmad Hasif Ahmad Hasif said...

Sedapnye tu....
Mcm agar la erk.

Jom join segmen terbaru saya..
<a href='https://www.blogahbar.tk/2015/06/segmen-communities-blogger-berkongsi.html>Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik</a>

Jari Manis Jari Manis said...

belum pernah try..balangaih?

nabihah hamid nabihah hamid said...

sedapnya.. nanti kita nak try la resepi hehe

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eiyss,waa
sedap3

Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah said...

sedapnyee.. kne cuba ni.. buat buka puasa

nhhas nhhas said...

hahahaha... akak...
sedap nyer rupa.
tapi malas nak cuba.
sebab kena pakai banyak periuk.
hahahah...
buat puding trifle pun saya malas.

so mmg malas lah key word kat sini... hihihi

nhhas nhhas said...

JM - Balangaih tu adek beradik selemuih or lebih kurang macam comot lah n melekit... eh yer ke....

memandai je nhhas ni.

hihihi...

kak eeiss.... lekaih terangkan... apa itu balangaih... orang utagha ja tau ni.

hihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (10) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥