Terkini dari teratak ❤ sїℱαℚїℝ ◝їlm◡ ツ ❤

21
surat dah ada dalam peti

Masa tak cukup!!! uhuk3

Membaca tulisan seorang sahabat di blog beliau, terdiam, terkedu...

[ kelik untuk turut membaca ]

Masa terlalu cepat berlalu, siMERAH Humaira sudah menjejaki umur 5bulan. Dalam masa 5bulan ini, terlalu banyak perkara yang kita terlepas pandang. Otak kanak-kanak yang sedang berkembang tu, puan eeiyss rasa puan eeiyss banyak sia-siakan masa. Puan eeiyss jadi kalut, apa yang sepatutnya dan yang perlu puan eeiyss bagi, rasa macam tak bagi lagi... huhu

Rasa bersalah sangat, mensia-siakan masa itu. Bagaimana nak buat, cara mana yang paling sesuai, sememangnya. ilmu kekeluargaan dan ilmu mendidik anak ni, kita perlu amik tau dan khatam sebelum kita ada anak lagi, sebab bila dah ada anak, kita boleh terus praktik dan cuba sulam dengan doa... alangkah sia-sianya masa kita! huhu

Amalan semasa mengandung, apa yang kita perlu jaga, kita tak pernah nak muhasabah! alangkah kerdilnya diri ni rasa bila membaca tulisan cik puan deeya ni... Kita nak jadikan anak-anak kita hebat, tapi kita tak pernah berusaha menjadi hebat...

Teringat kisah ibu Muhammad Ahmad Zahid, yang hafal 30juzuk alQuran tu... kecik lagi dah leh hafal Quran kan? apa amalan beliau tika mengandung? sehingga mendapat anak sehebat Muhammad Ahmad Zahid? kerdil rasa diri ini tika membaca kisah itu...

[ ihsan google ]

Ibunya sangat menjaga mata, makanan yang dimakan, Allah... makanan itulah yang menjadi darah daging, yang membentuk sucinya sekeping hati... mata, dari melihat perkara yang sia-sia, telinga, dari mendengar umpatan dan lain-lain. Allah... windu siMERAH, moga Allah memberikan kemudahan kepada kita dalam memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak. 

Kata-kata kita, seorang ibu ni, dah jadi sangat mujarab sebagai doa. Jadi sama-sama kita menjaga apa saja kata-kata yang kita keluarkan untuk anak-anak kita... moga yang terbaik sahaja, insyaALLAH....

Luahan hati setelah lamaaaaaaaaaaaaaa tak update... huhu

p/s: tulisan menarik macam ni, sayang kalau tak share

Terima kasih daun keladi... sudah baca komenla lagi... sudah komen jangan lupa like n follow belog ni... sama2 berkongsi rasa.... jazakumullahu khoir

21 org sabahat cumil doakan kebahagiaan kami:

kay_are kay_are said...

memang anak yang nak lahir tu depend gak pada cane mak die nye stail time ngandung dulu.. rase nye kadang2 mcam tu r.. tapi tak pasti r betul ke tak.. <-- tak fham @.@

HeNRieTTa JoSe HeNRieTTa JoSe said...

Amin....

nanie nanie said...

x pa puan Eeiysss..... cuba praktikkan untuk second baby na.... :)

makchaq makchaq said...

Alhamdulillah sekarang kesedaran Islam dah makin tinggi,
Zaman makchaq muda2 dulu kami biasa2 saja.. lebih keduniaan...

Semoga genarasi akan datang lebih baik dari generasi yang ada sekarang dengan para ayah-ibu yang semakin berilmu..

|| NaFiRaa || || NaFiRaa || said...

terus muhasabah diri bila baca n3 ini..:)

Kakzakie Kakzakie said...

Memang betul mendidik anak sedari dlm kandungan. Muhamad Ahmad Zahid ni bila azan pun boleh meremang bulu tengok. Gemersik suaranya kakak suka...

izla izla said...

tak dinafikan waktu mengandung banyak mempengaruhi anak dalam kandungan. semoga anak kita di landasan yang betul..

maszmadi maszmadi said...

moga anak2 kita menjadi yang terbaik dan boleh menjaga kita di masa hadapan... ameen

Yana Libra Yana Libra said...

cam dah lame je blog ni tak update..huhu~~

LYAfrina LYAfrina said...

hanya berdoa moga ank dr rahim ni sntiasa dirahmati allah..
tba2 rasa sebak..

sbb spnjang mgndungkan asya dulu..lya koma.. sdr2 pon dh wktu nk lahirkan dia.. alhamdulillah.. umur dia n mamanya pnjang.. smoga asya trus kuat n tabah..sbgaimana dia tabah n kuat nk jumpa mamanya.

Nieza Nieza said...

semoga Humaira membesar menjadi anak yg baik..insyaAllah:)

Cik Penguin_Solehah Cik Penguin_Solehah said...

dulu mak solehah suka menyediri masa ngandung.. Mak solehah akan baca buku dlm bilik sorang-sorang.. Dan hasilnya Solehah pun cmtu.. mak solehah kata lagi mak solehah banyak baca hadith,harapnya lepas ni solehah boleh mendalami ilmu hadith=')

Ummi Iman Ummi Iman said...

Perkongsian yang bagus.

SumeSakan SumeSakan said...

selalu cuba jd terbai...tetapi kekadang tuh leka mengatasi segalanya...ok sama2 kita muhasabah diri bila diperingatkan dengan entri2 sebegini...saling peringat memperingati...insyaallah

hanginsepoi2 hanginsepoi2 said...

anak2 yg soleh n solehah, penyejuk mata dan hati ke2 ibubapa :)

Asmara Asmara said...

InsyaAllah mudah2an. cuba yg terbaik utk mendidik anak2. ;D

Saya Disini Saya Disini said...

amin

Yumida Yumida said...

moga kita akan sntiasa bg yg terbaik bt bakal2 anak kita even masih dlm kandungan...

cik deeya cik deeya said...

uik...bile pn iss update pasal ni..huhuhu, sama la kdg2 yg depan mata ni pn terlepas pandang gak..well thanx ye..

sama2 ingat mengingati..kerana we are ukhitikum fil islam...

much love~~~

cik deeya cik deeya said...

uikkkk...

nanie nanie said...

u look purple!!!! tetiba ja lari dari topik..ahaks!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ yang sangat disukai ♥


Get this widget here

♥klik hat sukaaa ja ♥

` (1) ~family xtvt~ (10) ~mAkaN MaLaM~ (4) ~mAkaN pEtAnG~ (3) ~maKAn TenGAHaRi~ (2) ~QeRoJe~ (3) ~sAraPaN pAGi~ (3) aadk's activity (2) aaraIMANI (16) ADNIN (8) Aidilfitri (3) aYAh (6) babah (1) bAby bOotiEs (1) baby sandals (2) banjir (1) beads (1) BeRpaNTang (1) BicAra FiLeM (3) bicara ilmu (11) bisness (2) bLOgwalKinG (1) breastfeeding (1) BuKu dan Diri Ini (2) churp2 (1) cr0ChEt (2) dari HATI (63) detox (1) episod berukhwah (1) eSELL Shaklee (1) faceBLOG (1) faCEbOOk (1) FriDaY's mOod (1) fun (6) Gigi (2) GivEAwaY (2) header blog (1) Herblax (1) Horror... (3) HPA (8) info (3) islamDANjihad (12) it's about BESdAY (7) jaLAn2 nGan CiK aBg (10) jomodershaklee (1) kaWAn2 BlogGers (3) kaWan2 TawEn (2) KDSA beseri (1) keahlian shaklee (4) KeHaMiLaN (12) kEjaDiaN2 (3) kisah chentaku~ (14) KoLEksi HadiAH (1) lemang (1) LiRik LaGu (2) little caliphs (1) makanan bayi 6-8 bulan (1) mamamasak (1) mASakAN (17) mealshake (1) memory~ (10) miNumAn (1) misTERi (1) muhasabahdiri (1) MyCoNTESt (2) Omega Guard (1) oRiGami (1) PantangLarangShaklee (1) parenting (1) pEmAnis MuLuT (1) pencuci mulut (1) percutian (9) perkahwinan (60) PerkemBanGan Bayi (3) perMaTa Hati KaMi~ (31) pReGnanCy (1) puding (1) RagAm MyRa (28) ramadhan (3) saja2 (37) SeGmeN2 (7) sekolah (1) sembelit kanak-kanak (1) Set berpantang (2) Set Detox (1) Set Kurus (3) Set Menyusu (1) shaklee (13) shaklee perlis (3) shakleespecialpromotion (1) Shape Up Set (2) SpOnTanEOus ThuRsdAy (5) tadika (1) TAG sana sini (27) taMAn2 iLmu (4) Temuduga (1) TiPs (4) uMuM (9) unDER coNStrUctiOn (4) UniK dAN lUCu (4) Vita-Lea (2) Vitamin c 500mg (1) Vitamin e (1) WorDLeSs WeDNesDay (28) YESpackShaklee (2)

♥ Google+ Followers ♥